Съученици и приятели на починал след катастрофа младеж се събраха на мълчаливо бдение пред Съдебната палата в Плевен

Общество
10.06.2020 | 12:22 ч.

Десетки съученици и приятели на починалия след катастрофа Божидар Бояджиев /17 г./ се събраха на мълчаливо бдение пред Съдебната палата в Плевен днес. Те запалиха свещички в памет на Божидар и издигнаха лозунги с искане към нарушителите на правилата за движение по пътищата да се прилага цялата строгост на закона.

Точно в 10,30 ч. събралите се младежи символично  надуха свирки, за да може обществото да ги чуе.  В този час срещу шофьора, станал причина за нелепата смърт на тийнейджъра, в съда трябваше да започне дело за предишна тежка катастрофа, причинена от подсъдимия. А един от лозунгите на бдението беше: „Ако това дело беше приключило навреме, Божидар сега можеше да е жив”.

„Тези млади хора искат да покажат, че са отговорни. Най-важното им послание е, че трябва да спазваме правилата по пътищата. Аз, като майка на 17-годишно дете, искам да призова родителите да не прикриват грешките на децата си. Да ги оставят да понесат своето наказание, за да могат да бъдат добри граждани и да знаят, че правилата трябва да се спазват. Подсъдимият шофьор има и предишни катастрофи – за щастие те са се разминали без жертви. Протестиращите младежи са притеснени от този факт и се опасяват, че той няма да получи справедливо наказание, а това може да доведе на още жертви по пътищата”, каза  Мариета Димитрова, основен организатор на протестното бдение.

„Божидар беше едно невероятно момче – слънчево, добро, усмихнато, перспективно момче. Учеше в Професионалната гимназия по транспорт и догодина трябваше да е абитуриент. Имаше желание, като завърши образованието си, да създаде семейство и да бъде добър гражданин. Научихме за катастрофата с него на 7 май. Живяхме 11 дни с надежда, че лекарите ще го спасят. Опитвахме се да помогнем с каквото можем – и кръв давахме, и лекарства търсихме... За съжаление Божидар нямаше късмета да оживее и на 18 май почина”, разказаха негови близки.  

Фаталната за тийнейджъра катастрофа станала на 7 май т. г. привечер на пътя след село Ралево. Зад волана на пежото, в което пътували Божидар и негов връстник, седял 21-годишен шофьор. Колата се ударила в крайпътни дървета и се преобърнала на таван. При катастрофата двамата 17-годишни младежи получили черепно-мозъчни травми и са откарани в болница с опасност за живота. Шофьорът получил фрактура на едната ръка. Автомобилът бил толкова смачкан, че се наложило служители на Пожарната да помагат за изваждането на пострадалите, съобщи тогава Областната дирекция на МВР в Плевен.

Още по темата

Коментирай