Стефан ТОДОРОВ, кмет на с. Искър, община Гулянци: Което е направено, остава и няма как да изчезне

Интервю
21.07.2019 | 18:09 ч.

Пътувайки през село Славовица към съседното му Искър, неочаквано намерих отговор на едно недоумение – какво е накарало навремето художника Илия Георгиев да нарисува угарите, изораните ниви и баирите край родното му Славовица. Ако сега си наумите и тръгнете по този път и се спуснете към равнината и поемете по най-краткия маршрут от Плевен за Дунава, ще откриете наистина неописуема гледка. Някак си съвсем на място ми идват наум разсъжденията защо някога римляните са избрали този район край село Гиген за своя град Улпия Ескус. Ако кметът на Искър ви слуша, само ще добави - историята на нашето село започва съвсем в началото на новото летоброене, след Христа, през 109 година. И това е достатъчен аргумент апетитът ви към историята на този край още повече да се изостри. Гледката наистина е впечатляваща - като на длан равнина, потънали баири в зеленина, погледът стига надалеко – още десетина километра, и ще спреш на брега на Дунав – това е Дунавската хълмиста равнина. Понякога човек се замисля – знаем ли наистина какво имаме ние, българите.

Сега обаче сме тук по друг повод. Неотдавна бе изграден мост на река Искър, която се вие край селото. Стоманобетонната конструкция бе изградена стабилно и може да поеме товар до 20 тона. Така се решава един отдавна стоящ проблем пред хората – безпрепятствено да стигат до нивите си в района на Генчов орман, където има 20 хиляди декара орна земя на стопаните. Генчов орман е един як дъбак с дъбове по на двеста-триста, че и повече години. Кметът ми разказва, че най-старото дърво – един исполин на над петстотин години, който осмина души едва ли ще обгърнат, се гътнал, но другите, по-младите, са здрави, филизят и са неописуема гледка сред равнината. Та думата ни е за моста и селото.

- За нас това е уникално съоръжение, което мога да го потвърдя – започва своя разказ инж. Стефан Петров – кмет на село Искър вече трети мандат. – Аз съм удовлетворен, че за нашето малко село се инвестираха много средства, за да се изгради инфраструктурата, да се подобри видът на селото - нов площад, улично осветление, видеонаблюдение... 6 млн. и 600 хиляди лева инвестира общината тук за годините от 2012 досега. Пътят от Гиген до Искър е три милиона и 200 хиляди лева, 410 хиляди лева струва преустройството на площада – 7 дка е площадът и само плочите са 2600 квадрата; 200 хиляди лева е уличното осветление, видеонаблюдение, пътят до Славовица - и той струва 200 хиляди лева за нашия участък. Само мостът е на стойност 300 хиляди лева. Мога да потвърдя, че за село Искър се направиха много важни и необходими неща и селото ни сега е много добре уредено, с добра комуникация, дори в центъра, на площада, сме засадили хиляда и сто рози, които и днес красят градинките и ухаят...

- Историята на този мост не започва от сега, нали?

- Точно така – още през 1931 година е изграден мост с дървена конструкция, с набити дървени пилони и те още са си на старото място. 1943 година ледовете го откъсват и отнасят. Същата съдба сполетя и след това понтонния мост, който имахме. По-миналата година ледоход, дълъг петнайсет километра и с дебелина пет метра, помете всичко по пътя си. Затова общината реши да се построи този мост - тези десет хиляди декара обработваема земя, на която се сее, жъне и коси.

Но откакто свят светува, преминаване през река Искър тук винаги е имало, защото римският път, който върви винаги по десния бряг на река Дунав, е от Виена към Констанца. Ние в момента сме на римския път и селото ни е населено точно около него. Изграден е бил водопровод, който води вода от района на село Староселци и е дълъг 29 километра, където габаритите на тръбопровода са 40/60 в началото на моста на Староселци и в Улпия Ескус е влизал с диаметър два и четиридесет на два и десет. Водата се е събирала от 56 вододайни дола и е вкарана в тръбопровода. На седем места се изграждат шахти за утаяване, за да поеме чиста вода по тръбопровода. Резервоарът към някогашния манастир е събирал 1000 кубика вода. При нас, в село Искър, размерите на водопровода са метър и деветдесет на метър и шейсет. Това е хубаво, уникално нещо, което човек си заслужава да го види. Още 109 година, когато император Улпий Траян построява тръбопровода, това е отбелязано като исторически факт.

- Улеснява ли днес живота на хората изграденият нов мост?

- Как не. Една трета от земята на хората от селото е там. 4.50 – 5.00 метра е ширината на металната конструкция, двайсет тона издръжливост, всичко е оразмерено и изградено след щателни изчисления и подготовка. Всякакви предполагаеми изненади са предвидени. Доволен съм, че това се направи за селото. Това е една от гаранциите, че тук животът може да продължи и да се съживи още по-активно. Мисля, че не е характерно само за Искър, кажи-речи в цялата община инфраструктурата е изградена и завършва един цялостен проект, който обхваща комуникацията на селищата.

- Всичко ли върви по мед и масло в селото, кмете?

- Имам една амбиция – да съградим един параклис в центъра. И мястото вече е отредено. Вярвам, че ще стане. Старата църква е в бедствено състояние, тъй като там има пропадания на земята...

Ние сме пълни с история и това трябва да се съхрани. Никога не сме бягали и от реката, от земята, от селото си. Ние сме обикновени, скромни хора, винаги сме били такива, защото сме малко. Нищо, че имаме такава богата история. И този параклис също ще е потвърждение, че което е направено, остава и няма как да изчезне.

 

Димитър СТОЙКОВ

с. Искър, Гулянска община – Плевен, юли

Коментирай

Още от Интервю

Всички от Интервю  
 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Златооо, виж не нося сутиен! - Слънце, като нямам пари и аз не нося портфейл!!!

АРХИВ | изберете две дати