Среднощна полицейска акция вдигна палатките на протестиращите в цялата страна

Общество
07.08.2020 | 08:20 ч.
„Тази сутрин на територията на столицата беше проведена специализирана полицейска операция за възстановяване на пътното движение и обществения ред на трите кръстовища в София, на които бяха разположени, палатки, тенти и други вещи.“
 
Това каза на брифинг Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.
 
„От началото на протестите подчертахме, че тези протести не са заявени в Столична община и са нерегламентирани. Тук имаме акт на гражданско неподчинение. Вчера на база на ежедневен анализ беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и движението на 3-те кръстовища. За тази цел служители на СДВР пристъпихме с действия на тези места и чрез високоговорящи устройства разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да преместят всички намиращи се там предмети“, посочи той. 
 
„Бяха направени много записи от присъстващите и от камери на СДВР. Физическа сила беше използваха само срещу едно лице на Орлов мост, което категорично отказа. Тази физическа сила беше в рамките на нашите правомощия. Няма претенции от страна на лицето. Задържани са 12 лица, 8 от тях са в 1 РУ за неизпълнение на полицейски разпореждания – отказали са категорично да напуснат, както и 3 лица са задържани за установяване на самоличността им. На тези, които не са изпълнили разпорежданията, ще бъдат съставени актове и ще бъдат освободени“, допълни той. 
 
Две жалби са подадени в СДВР заради напрежението на форума на ГЕРБ. От ГЕРБ също има подаден сигнал до полицията. 
 
"От тук нататък няма да позволяваме блокирането на кръстовища", заяви още Тони Тодоров.
 
Полиция вдигна блокадите на кръстовищата в София, Варна, Пловдив и Стара Загора, съобщават от МВР.

Оттам отново призоваха както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.

 

 

Още по темата

Коментирай