Само в БРЯГНЮЗ: Помните ли песента “Commеnt ça va”? Ето къде са тези момчета сега!

Лайфстайл
19.01.2020 | 10:06 ч.

Galia Tapai - кореспондент на briagnews.bg

Навярно мнозина от  някогашните (сега 40-50-годишни) момичета и момчета помнят симпатичните сладури от групата “The Shorts”, които през 1983 г. оглавиха хит класациите в света с незабравимия шлагер “Comman ça va”!

На участието си в Новогодишната програма ‘84 по Националната ни телевизия, моментално разбиха сърцата на хиляди момичета, а техните постери и снимки красяха стените на стаите им. Няколкото популярни песни на състава се въртяха нон стоп по радиото (“Je Suis Tu Es”, “Anabbelle”, “I’m Singing” и други), изпълнявани на немски, френски, английски и холандски. След кратко затишие, “The Shorts” отново издадоха песен, превърнала се в хит, през 1985 - “She Made My Day”. И оттогава - нищо. Никой повече не чу какво става с групата и нейните членове. Но песните им не спираха да се въртят по радиото през годините до днес.

Свързвам се с баскитариста на “The Shorts” - Ханс Стокерманс и от него научавам подробности за всички членове на момчешката банда след нейното разпадане през 1987 година.

“Аз, така да се каже, закачих китарата си на едно дърво и забравих за нея”, сподели ми той.

Учил за полицай и практикувал професията след това като детектив. Минали доста години, когато желанието да се занимава отново с музика го завладяло.

“Трябваше да започна отначало, бях загубил техниката на свирене и забравил почти как да правя  това”, разказва ми той. Тръгнах на уроци и минаха още години, докато се осмеля да засвиря отново в група, пред публика”. Започва с “Meneer van Zanten”, изпълняващи рок музика, и продължава с “Morwie Lane”, които влизат в националната класация на Холандия през 2013 година. Освен басист, става и техен мениджър. Докато през 2015 година създава агенция за мениджмънт на млади групи - “Vrjjpop”, която организира техни участия и ежегоден фестивал. Ханс Стокерманс е женен и има син. Миналият август той бе в България -  на почивка в Несебър заедно със семейството си, без да бъде разпознат от никого.

“Честно, не си спомням, че сме били в България със “The Shorts”, признава ми той и продължава: “Тогава пътувахме толкова много по цял свят и животът ни минаваше в самолетите и на сцената. Ние бяхме на по 17-18 години и за нас бе много шокиращ този успех и интересът към нас. Забравил съм много места, където сме ходили, бе една неспирна въртележка. Докато единия ден бяхме в Япония, на другия - в Нова Зеландия..."

Свързвам се и с очарователния вокалист на “The Shorts” - Ханс ван Вонделен. След като групата прекратява дейността си, той открива заедно с техния мениджър Дани де Хеер звукозаписното студио “Fendal”, което става много популярно в страната и в него записват своите албуми най-известните холандски изпълнители. Вонделен е уважаван и считан за един от най-добрите в  бранша звукоинженери. Това пък ми споделя известната холандска певица Зана, записала албума си във “Fendal”. Вокалистът на “The Shorts” е женен, има дъщеря, която изумително прилича на него.

През миналата година Ханс ван Вонделен и Дани де Хеер закриват общото студио и пътищата им се разделят. През октомври вокалистът на “The Shorts” открива ново, по-малко студио и започва работа и като продуцент.

За пленителния клавирист на групата Ерик де Вилдт и неговата съдба по-късно ми разказва Ханс Стокерманс: “Той повече не се занимава с музика. Създаде малка компания за производство на козметика и стана бизнесмен. С него най-рядко се виждаме, по-затворен е”.

Русият веселяк зад барабаните на “The Shorts” - Петер Везенбеек  първи напуска състава през 1985 година и сформира групата “Peter Wezeenbeek Band”, но не постига голям успех с нея. Заменен е от филипинеца Рой Касемброот. Петер няколко години по-късно отваря малко звукозаписно студио - Droomtent. Женен за певица, с нея заедно създават проекта “Ezzcape”, с който експериментират и записвст песни с различни музиканти, като Петер свири в някои композиции на барабаните, а съпругата му Ребека е неизменен вокалист. Двамата имат син и са любители на мощните мотори. Обичат да ходят на почивка в Ямайка.

Четиримата титуляри на “The Shorts” се събраха  отново за еднократно концертно изпълнение през 2013 година, когато Националната телевизия на Холандия организира честване на 30-годишнината от успеха на хита “Comman ça va”. Първият албум на състава, включващ знаковата за младите музиканти песен, имаше 3 000 000 продажби само в родината им.

Началото на групата е поставено през 1976 година под името “Bliksemafleiders” (гръмоотвод). Мениджърът де Хеер подбира талантливи деца за формиране на група и първи в селекцията му попадат Петер и Вонделен, след това са привлечени Ерик и Стокерманс. Хлапетата - 10-11 годишни, изпълняват световни рок хитове на детски празници. През 1979 година издават първия си макси сингъл “Dont Wanna Do It”/“Hands Off My Babe” под името “The Shorts”. Техните песни пише бащата на Дани де Хеер - Еди де Хеер. Той става и автор на всички композиции, включително и на хита им от ‘83-а - “Comman ça va”, създаден при едно негово посещение във Франция. Еди де Хеер почина през 2007 година на 82 години.

 

Весел комедиен вариант на песента на български направиха големият Стефан Данаилов и френската му колежка Вероник Жано в новогодишния концерт през 1983 г.

 

Коментирай

Росица Жекова
19.01.2020 | 13:19 ч.
Благодаря за интересната статия! Подарък от вълнуващата ни ученическа възраст!
 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати