Социологическа прогноза: Коя ще бъде първата кадрова жертва на ГЕРБ и защо Божков няма да успее с партията си (ВИДЕО)

Политика
14.06.2020 | 12:24 ч.

ГЕРБ е в режим на скандали от началото на кабинета Борисов 3, сега се възстановява режимът, който беше преди изолацията. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев.

По негови думи на седмица - две има огромен скандал от най-различен характер.

Райчев прогнозира, че през летния сезон работата ще позатихне, а от есента ще се започне наистина предизборно.

От своя страна Георги Харизанов заяви, че въпреки скандалите и острите опити за компрометиране, подкрепата за Борисов се увеличава, и то година преди изборите. Според него това е прецедент.

Той обяснява ситуацията както с кризата с коронавируса, така и със слабост на опозицията - хората не виждали алтернатива, лидер, който би могъл да управлява по-добре. Според Харизанов бизнесменът Васил Божков също не може да бъде сериозна опозиция.

По негови думи се опитвал да изгради образ на политически беглец, което му е нужно, за да получи убежище в Дубай, а не да бъде екстрадиран.

Андрей Райчев изрази мнение, че Васил Божков играе в дълга писта. "Цветан Василев също се чувстваше обиден, но при него нямаше стратегия, а искрена реакция. Божков също е обиден много, но играе тънка игра", коментира той.

Според социолога, Божков няма да успее да направи политическа партия, защото богатият човек е мразен по принцип. Той обаче прогнозира, че властта ще има неприятности и вероятно ще трябва да направи кадрови жертви, за да се справи. По негови думи жертвата вероятно ще бъде финансовият министър Владислав Горанов.

Като гледаме как стои властта, а тя стои здраво главно заради коронавируса, не Божков е проблемът, а опозицията, каза още Райчев. По негови думи в БСП има сериозен сблъсък, който хората още не виждат.

От своя страна Харизанов посочи, че засега разбърканите твърдения на Божков не успяват да уязвят финансовия министър и премиера. И според него за ГЕРБ е важно какво се случва в БСП, тъй като именно столетницата била големият конкурент, а не Божков.

По думи на Харизанов изходът от лидерската битка в БСП ще определи начина на политическия сблъсък в кампанията догодина. Той бе категоричен, че никой не иска избори в момента, дори и БСП.

Райчев изтъкна, че има два нови фактора - Слави Трифонов и Мая Манолова. Съдбата на Манолова зависи от битката в БСП, а Трифонов само чака и трупа , отбеляза той.

Отпаднали в последния момент люспи много трудно правят партия, коментира той вероятен проект на Цветан Цветанов.

Според Райчев след изборите ГЕРБ ще трябва да си избира съюзник между Слави Трифонов и ДПС.

 

Още по темата

Коментирай

Ками
15.06.2020 | 10:59 ч.
Абе този ближещ топките на Тиквата и плещещ глупости как н ямало опозиция и как рейтинга на Светиня Му расте,защо още не е в затвора за далавери вкато шеф на напоителни системи? Гешев защо си траеш?