Социалното министерство с предложение как безработните да започнат свой бизнес

Бизнес
10.08.2020 | 16:22 ч.

Безработни лица с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес за производство на стоки и/или услуги благодарение на насърчителна мярка на Агенцията по заетостта. За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал. Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги. В случай че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

От началото на годината от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги като счетоводни, консултантски, фризьорски и други. Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност.  Подробна информация за насърчителната мярка на Агенцията по заетостта може да намерите тук.

Още по темата

Коментирай

Владимир Йосифов
24.08.2020 | 13:16 ч.
Мониторинг на Социални мрежи, следене за тенденция, търсене на статии и постове, търсене на информация за пазар на стоки или услуги. + Следене за коментари на един конкурентен продукт или услуга. + Коментари от името на абоната. Вижте: https://vladimir-yosifov.business.site
Владимир Йосифов
10.08.2020 | 17:37 ч.
Социалните мрежи са сила. Малкият бизнес е добре да рекламира в Гугъл Карти ! Гугъл Карти е подценена медия. Опитайте. Ако имате въпроси - питайте експерти. Владимир Йосифов, местен гид, ниво 9, 61 000 000 пъти са видяни мои снимки