След водната криза в Перник правителството готви Закон за ВиК

Политика
13.12.2019 | 14:16 ч.

Районна прокуратура-Перник е установила данни за безстопанственост и престъпления по служба на длъжностни лица от МРРБ и МОСВ за водния режим в Перник.

Това е станало ясно след проверка по постъпилото на 21 ноември т.г. Отворено писмо от гражданите на гр.Перник  за водния режим в града. Районна прокуратура – гр. Перник предприе незабавни действия и възложи извършването на проверка от Сектор „ПИП“ при ОДМВР – гр. Перник за  изясняване причините, довели до режим на водоподаването от язовир „Студена“. 

Държавното обвинение е констатирало, че са налице данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от  Министерството на Регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите на Р. България.

С оглед евентуално осъществените престъпни състави и качеството на субектите, преписката с Постановление от 10.12.2019 г. на Районна прокуратура – гр. Перник е изпратена по компетентност на Специализирана прокуратура.

Скоро след тази информация стана ясно, че парламентът е възложил на МРРБ да изготви Закон за ВиК до 15 май 2020 г., предаде Агенция „Фокус“. Идеята е до тази дата законът да бъде обявен за обществено обсъждане. Такъв проект на решение приеха народните представители в края на разискванията за предотвратяване на опасността от воден режим.

Разискванията бяха инициирани от ПГ на „БСП за България“ и в тях участва министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.
Заедно с искането за разисквания от БСП внесоха и проект на решение. От опозицията предлагаха законът да бъде внесен в Народното събрание в срок до 31 април 2020 г., както и в срок до 30 септември 2020 г. министърът да предложи на Министерски съвет и актуализация на Стратегията за развитие на ВиК сектора.

По предложение на ГЕРБ проектът на решение на социалистите обаче претърпя редакция. От ГЕРБ предложиха вместо докрая на април 2020 г. до 15 май 2020 г. министърът да подготви и да обяви за обществено обсъждане проекта на Закон за ВиК.