След прегласуване: Партийната субсидия ще бъде 8 лева на глас

Политика
05.12.2019 | 22:37 ч.

След като политическите партии парадоксално останаха без финансиране за следващата година и след прекратяване на пленарното заседание, депутатите от ГЕРБ подкрепиха предложението на БСП за 8 лв. на глас. ДПС напуснаха пленарна зала и обявиха, че с това прегласуване се нарушава правилника за работа на парламента, а председателят Цвета Караянчева отвърна: "Правилникът не изчерпва всички ситуации в живота", информира capital.bg.

До тук се стигна след като и двете предложения за размера на партийната субсидия - на БСП за 8 лв. на глас и на ГЕРБ за 1 лв. на глас, бяха отхвърлени при окончателното гласуване на проектобюджета на държавата за 2020 г. Основна роля за тази ситуация изигра ДПС, която умело "финтира" и двете партии и гласува против и двете предложения, показвайки ясно, че няма да позволи да се правят договорки без нейно участие. Това пък постави под въпрос управляващата коалиция, защото патриотите можеха да не подкрепят бюджета.

 

Още снощи от неофициални източници стана ясно, че партийната субсидия може да бъде увеличена от 1 на 8 лева на глас по предложение на БСП преди второто четене на закона за бюджета за 2020 г., като информацията бе, че ръководствата на ГЕРБ и БСП са се разбрали по въпроса, макар по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов отрече за подобна договорка. Той заяви, че ГЕРБ държи на разписаното по-рано през годината в Закона за политическите партии положение за 1 лв. на глас.

В залата днес ДПС се обявиха против предложението на БСП и то бе отхвърлено с 98 гласа "за", 119 "против" и 6 "въздържали се", като депутатите на ГЕРБ и ДПС гласуваха против.

Изненадата дойде обаче при гласуването на разписаното в бюджета изначално предложение на ГЕРБ за 1 лв. на глас. То бе гласувано два пъти. "За" него първоначално гласуваха 103 народни представители, "Против" – 120 (от БСП, ДПС и "Патриотите"), и "въздържали се" – 1, с което то бе отхвърлено. От ГЕРБ поискаха прегласуване и то отново бе отхвърлено със 104 гласа "за", 120 "против" и 1 "въздържал се".


Така на практика партиите за около час останаха без субсидия.

"Предварително разобличихме ГЕРБ и БСП в съглашателство и сега финансирането на партиите е еднакво и справедливо - 0 лв.", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти, показвайки, че ДПС няма да позволи договорки без нейно участие. "Направиха се опити за консултации за субсидиите, в които ДПС не участваха, и при тази ситуация най-справедливо е това, което се случи в залата", каза и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Пералнята ми приема за

пране вече само пижами...

Сложих едни дънки

и веднага ми изписа:

ТИ КЪДЕ???

АРХИВ | изберете две дати