След хаоса и спешната пресконференция - последни данни за COVID-19... към снощи

COVID-19
05.06.2020 | 15:32 ч.

35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система, съобщиха от здравното министерство след спешната пресконференция, който се наложи поради страховитите разминавания в данните на Щаба и системата.

Пред медиите се опитаха да обяснят защо разликите в цифрите са фрапантни, както и откъде идва увеличения брой на починалите с 10 души, след като за денонощието няма нов случай.

По думите на зам.-министър Жени Начева 10 нови случая(които в последствие се оказаха 12 - б.ред.), са за починали пациенти през април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти.

Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2627, от които активни са 1078. Излекувани са вече 1390 лица.

Регистрираните за изминалото денонощие случаи - общо 35,  са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

Към 04.06. в лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 149 пациенти, като 8 от тях са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 286. За последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

159 са починалите лица, при които е потвърден новият коронавирус. Няма регистрирани нови случаи за последните 24 часа. Разликата спрямо обявените от НОЩ смъртни случаи е следствие от въведени по-късно данни от лечебните заведения за 12 починали лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Тези случаи датират от април и началото на май. Информацията е както следва:

Мъж на 56 години без придружаващи заболявания,

Мъж на 77 години, с придружаващи хронични заболявания на различни органи и системи,

Жена на 78 години с онкологично заболяване и с други придружаващи заболявания,

Мъж на 62 години с диабет и сърдечно заболяване,

Жена на 75 години със сърдечно заболяване,

Жена на 53 години без информация за придружаващи заболявания,

Жена на 66 години със сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване,

Жена на 73 години с онкологично заболяване и диабет;

Мъж на 62 години без информация за придружаващи заболявания,

Жена на 79 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване,

Жена на  92 години с диабет и хронично белодробно заболяване,

Жена на 76 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване.

В данните на информационната система обаче не се посочва в кои градове и болници са тези 12 смъртни случая, останали несъобщени до момента.

 

Още по темата

Коментирай