Шипка и Булаир изписани на оръжието на терориста в Нова Зеландия

Свят
15.03.2019 | 13:27 ч.

 

Оръжието, използвано от терориста, убил почти 50 души в Нова Зеландия, е ситно изписано на латиница и кирилица с имената на известни битки и военачалници, сражавали се с Османската империя, включително две, свързани с България. На пълнители за автомат, които той е публикувал в профила си в "Туитър", се виждат надписи "Шипченски проход 1877-78" и "Битка при Булаир 1913 г.", която е едно от известните победни сражения на българската армия по време на Балканската война близо до Мраморно море.

 

Властите само съобщават, че са задържани трима мъже и една жена и на мъж на възраст близо 30 години е повдигнато обвинение за нападението и утре той ще бъде изправен пред съдия, но името му още не се споменава. Австралийски медии съобщиха, че това е Брентън Тарант - австралиец от щата Нов Южен Уелс. Той е бил фитнес инструктор в град Графтън, но след завършването на гимназия преди десетина години е пътувал няколко пъти до Европа и Азия.

 

Това е и терористът, който е излъчвал на живо в интернет избиването на хората в едната джамия в Крайстчърч. Австралийската телевизия Ей Би Си получи потвърждение, че това е Тарант от Трейси Грей, която е ръководител на фитнеса Big River Gym, където той е работел между 2009 и 2011 г., след което е отпътувал за чужбина. Агенция "Франс прес" съобщи, че видеозаписът от живото излъчване, на който се виждат и изписаните оръжия на нападателя, изглежда автентичен. Журналисти са сравнили видяното с предишни снимки от околността и вътрешното разположение на джамията "Масджид ал Нур", включително зеления килим в залата за молитви, и потвърждават пълно съвпадение.

 

Трейси Грей разказва, че в началото на десетилетието Тарант направил малко пари от търговия с биткойн и с тях финансирал пътуванията си в Европа, Източна и Югоизточна Азия, включително до Северна Корея. В профилите си в социалните мрежи той се описва като "обикновен бял мъж от обикновено работническо семейство с ниски доходи". Грей допълва, че баща му починал от заболяване, свързано с излагането под въздействие на азбест, когато Тарант бил ученик в гимназията (Ей Би Си откриват, че Родни Тарант е починал през април 2010 г. на 49-годишна възраст). Според нея би трябвало все още да са живи майка му и сестра му.

 

"Франс прес" разказва и за манифеста му от 73 страници, в който той заявява, че повратната точка за него било поражението на Марин льо Пен през 2017 г. на президентските избори във Франция. Текстът е публикуван също в "Туитър" сутринта преди нападението и в него се декларира, че ще последва атака срещу мюсюлманите с цел да се предизвика расово насилие и "допълнително разделение между народите в Европа и нашествениците, които сега окупират европейски земи".

 

Заглавието "Голямата подмяна" е същото като на тръгнала от Франция конспиративна теория, според която европейското население се подменя с имигранти, които раждат много повече деца. Манифестът се обявява срещу масовата имиграция и приемането на това, че развитите страни са с общества от хора с разнообразен етническа и религиозна идентичност, говори се за "геноцид срещу белите" и се цитира популярен сред белите расисти като "14-те думи" девиз "Трябва да гарантираме съществуването на нашите хора и бъдещето на белите деца".

Източник: dnevnik.bg

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати