Шествие и много настроение за 24 май в Плевен /ФОТОГАЛЕРИЯ/

Общество
24.05.2015 | 15:05 ч.

С празнично шествие и много настроение Плевен чества тази година 24 май - Деня на славянската писменост и българската култура.

Празничната церемония, организирана по традиция от Община Плевен, започна от площада пред Драматичен театър „Иван Радоев“, откъдето в колона тръгнаха ученици от различни плевенски училища и официалните лица, предвождани от Общинския духов оркестър и свещеници от православните храмове в града с иконата на св. Георги Победоносец - закрилник и покровител на Плевен. Част от колоната бяха народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева, председателят на ОбС - Плевен Дарин Ангелов, общински съветници и др. Шествието премина през цялата централна пешеходна зона, като на места бе аплодирано и от плевенчани, излезли на разходка в празничния 24 май.

 

Празникът в Плевен след това продължи и с традиционната церемония пред барелефа на св. св. Кирил и Методий в града /на сградата на Съдебната палата/. Там към празника се присъединиха и студенти ипреподаватели от Медицинския университет и Педагогическия колеж към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, както и десетки граждани. Бе отслужен водосвет за деня, а второкласничка от НУ „Христо Ботев“ изпълни стихотворение, прозвучаха и празнични песни.

„Твърдо вярвам, че родители, учители, дейци на науката и културата, общественици можем и трябва заедно да осигурим  възможности младите ни поколения да продължат да пишат българската история със своите постижения, успехи  и завоювани признания“, каза в поздравлението си кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

 

След поднасянето на венци и цветя пред барелефа на светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане“ започна празничният концерт, подготвен от деца от училища и детските градини в Плевен.