Ще поскъпне ли хлябът, заради сушата?

Бизнес
12.09.2020 | 12:25 ч.

Сушата в Добруджа доведе до огромни загуби на стопаните. Затова те поискаха годината да бъде обявена за форсмажорна.

Такива години е имало и друг път, но никой не помни бедствие с подобни мащаби, което да порази и пролетната, и есенната реколта.

За мнозина от земеделските производители равносметката е неприятна - суша, слани, липса на валежи, липса на зимна влага. 

 

Липсата на паричен ресурс и вътрешната задлъжнялост между фирмите неминуемо ще се отрази на фирмите, които продават торове, препарати, резервни части и селскостопански машини, очакват стопаните.

 

Всъщност засушаване се наблюдава от 2-3 години насам, но в по-малка степен. 

Производителите са песимистично настроени и за новия стопански сезон.

Фермерите заявяват, че не искат пари от държавата, а помощ като безлихвени или нисколихвени кредити и облекчения, за да могат да засеят отново.

Възможно ли е хлябът да поскъпне, заради лошата реколта коментира в ефира на предаването „Събуди се” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Световният съвет по продоволствие към ОНН даде прогноза за цените на храните в световен мащаб. Цената на брашното в момента във Франция, Германия и Италия се е вдигнала с 20 %. Цената в България се определя от международния пазар”, поясни тя. По думите ѝ няма да се наложи да внасяме пшеница. Тя допълни, че по време на пандемията малките хлебопекарни затвориха.