Ще падне ли правителството?

Политика
16.01.2020 | 17:18 ч.

"Представихме мотивите за вота на недоверие в областта на околната среда и водите. 40 страници мотиви са крайно недостатъчни, за да се опише това, което се случва в момента и което са принудени да търпят българските граждани. Това правителство е заплаха за живота и здравето на българските граждани“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на  „БСП за България“ Драгомир Стойнев след консултация  с ПГ на ДПС. Той припомни, че медиите сигнализират активно  за криминални случаи за горене на отпадъци.

„Колегите от ДПС смятат, че трябва да бъде подкрепен вота. Това е навременен вот в изключително важна област. Надявам се вотът да бъде успешен“, подчерта Стойнев. По думите му този вот на недоверие е и математика – 79 народни представители и 25 от ДПС са 104 депутати, а утре от левицата има среща с ПГ на „Воля“ и независимите народни представители. „Колегите от „Воля“ са заявили, че не подкрепят това правителство и е нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите също не би трябвало да подкрепят правителството. Това прави общо 124 народни представители. Това трябва да е новото парламентарно мнозинство. И трябва да е ясно кой стои зад правителството и кой не подкрепя правителството“, категоричен бе Стойнев. Той заяви още, че България сама се е отказала от европейски средства за израждане на АМ „Струма“.

БСП и ДПС заедно събират 104 гласа. В петък червените ще преговарят и с групата на "Воля", която има 12 депутати. Кръстина Таскова днес заяви, че ще вземат решение след като видят дали положението не е "стани да седна" и обвини БСП, че може и да планира коалиция с ВМРО, които напоследък подкрепяла. Социалистите показаха, че струват 8 лв. на глас, коментира тя.

Де факто и де юре от гласовете на 6-тимата депутати от "Атака" зависи оцеляването на правителството.

ГЕРБ има 95 депутати, а групата на "Обединени патриоти", в която останаха само НФСБ и ВМРО, в момента има 20 души. Ако преди вота успее да се закълне нов депутат на мястото на Емил Димитров - Ревизоро, депутатите от ОП ще станат 21.Така управляващите заедно имат 115 сигурни гласа и ще трябва да разчитат на тези на "Атака", за да преодолеят вота. Хората на Волен Сидеров не са обявили официалната си позиция, но неофициално вече твърдят, че ще застанат зад правителството, твърди "24 часа".

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Стил по време на карантина

 
Изкъпах се, 
гримирах се 
и сега ще си правя прическа,
че ще излизам на балкона!

 

 

АРХИВ | изберете две дати