Национален оперативен щаб: Въвеждането на вечерен час се решава от кметовете по места

Общество
23.03.2020 | 08:15 ч.

190 са случаите на заразени с коронавирус в България, повечето са в София, един има в Плевен, който се изяснява какви са контактите му, сочат данните на Националния оперативен щаб.

"Винаги могат да се разширяват мерките, но това се решава от кметовете по места, това не е препоръчано от Щаба, това се решава от щабовете по места, те познават спецификите на населението, навиците му и могат да решават какви мерки да вземат за конкретното място, които не излизат от контекста на извънредното положение. "

Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб неговият председател и началник на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски дали да се въвежда вечерен час.

Той даде за пример кмета на Карнобат: "Той е приложил изключително адекватни мерки, с изключение на пръскането с хеликоптер.Мисля, че нашите съграждани осъзнават много добре взетите мерки, трябва да има възможност за пътуване между отделните градски центрове, хората да можат да ходят на работа при съответните дезинфекционни условия, трябва да се даде възможност на възрастните да си напазаруват в един светъл коридор, но основното е, че хората трябва да си останат вкъщи, защото няма друг начин да се ограничи заразата."

"Мога отново да ви цитирам заключенията на учените от Джорджия, САЩ, които ви казах вчера, че България се справя добре. Епидемията може да отмине с постоянни усилия. Взехме много адекватна мярка в Банско и тя е абсолютно оправдана", поясни началникът на ВМА.

На въпрос за работещи все още барчета, проф. д-р Мутафчийски отсече: "Веднага подавайте сигнали в полицията!"

"Около 200 000 българи са се прибрали в последните две седмици и продължават да се прибират. Ако нямат симптоми и се чувстват добре, а и хорят на работа, няма проблеми да работят. Останалите, които са установени като заразени, трябва да останат вкъщи 21 дни", заяви началникът на ВМА, на въпрос как да постъпват пристигащите от чужбина българи.

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати