Северняшкият ансамбъл на 60!

Култура
05.11.2019 | 15:20 ч.

С голям концерт и с много приятели Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ ще отбележи тази седмица своя 60-годишен юбилей. Честването е в петък - 8 ноември, на сцената на ДКТ „Иван Радоев“. Мотото на вечерта е „60 години Северняшки ансамбъл“.

Входът за юбилейния концерт ще бъде с безплатни покани, които могат да се вземат от сградата на Северняшкия ансамбъл /срещу сградата на "Местни данъци и такси"/. За многобройните почитатели на ансамбъла концертът ще бъде повторен отново на 12 ноември /вторник/, отново в ДКТ „Иван Радоев“. Началото и на двата концерта е от 19 часа.

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ има заслужено авторитетно място сред водещите фолклорни ансамбли в България. Създаден през 1959 година, ансамбълът представя над 6000 концерта пред милионна публика. Със своето изпълнителско майсторство музикантите, певците и танцьорите печелят сърцата на зрители и слушатели не само у нас, но и в редица страни в света - Франция, Полша, Сърбия, Швейцария, Русия, Мароко и др. Културният институт е знаков не само за Плевен, но и за Северна България. Неговата мисия е да издирва, съхранява, развива и популяризира музикално-песенния и танцов фолклор на централна Северна България. Цялостната дейност на Северняшкия ансамбъл в неговото съществуване и развитие е подчинена на една основна цел – проучване на традициите и популяризирането им чрез концертна дейност. Приносът на поколения творци от ансамбъла за съхраняване на българската фолклорна съкровищница е значим и безспорен. През 2004-та година ансамбълът е удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“, която се връчва за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художественотворческа дейност Северняшки ансамбъл - Плевен, е отличен със „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци. От Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на европейската култура.

 

 

 

 

 

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати