Сайтът на ЦИК се срина, събират избирателната активност по телефоните

Общество
25.10.2015 | 12:57 ч.

Сайтът на Централната избирателна комисия - www.cik.bg се срина в изборния ден.Интернет страницата на ЦИК не работи от сутринта днес. При опитите да се влезе в нея се зарежда стара версия, според която до изборите остава един ден. Сайтът е единствената възможност да се наблюдава работата на ЦИК и да се следят онлайн заседанията на комисията.От ЦИК обясниха, че има технически проблем и се работи по отстраняването му, предаде 24 часа.82 сигнала са постъпили до преди обядв ЦИК, но сред тях няма такива за тежки нарушения, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Заради проблема със сайта се бави и обявяването на избирателната активност за местните избори и националният референдум. Причината е, че данните се събират по телефона от всяка от 265-те общински избирателни комисии в страната, вместо да се получават по електронен път.

Все още не е възстановено гласуването в с. Поточница, където изборите бяха замразени заради липсата на един от двамата кандидати за кмет на кметство в бюлетините. Вече са отпечатани нови бюлетини и те пътуват към селото.

35 774 са кандидатите за общински съветници в страната, които се борят за 5177 места. 1601 пък са кандидатите за кметове на265-те общини. 10 081 са регистрираните кандидати за кметове на 3193 кметства. 635 пък са кандидатите за кметове на 35-те района в София, Пловдив и Варна. Снимка: Интернет, архив