Сачева разкри истината: Държавата ще поеме само 60% от осигуровките на служителите

Бизнес
08.04.2020 | 12:31 ч.

На извъредна пресконференция в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика разкри точно колко процента поема държавата в помощ на работодатели по схемата 60/40.

Тя цитира и дословно стенограмата от Народното събрание, като посочи, че точно това е гласувано от парламента а именно: държавата поема 60% от възнагражденията на работниците и служителите и 60% от осигуровките им.

"Ние имаме интерес от това хората да останат на работа в този период, защото тази криза е сериозна, но след като приключи здравната криза ,кономическата криза ще създаде възможности, част от хората да възстановят работата си. това не трябва да се глуда като универсална мярка, с която държавата подкрепя бизнеса", посочи още Сачева и напомни, че има мерки за кредитни схеми към работодателите.

От началото на извънредното положение до момента има около 61 хиляди лица записани на бюрото на труда, като от тях 32 хиляди са подали заявление за парично обезщетение, а около 9 хиляди пък са намерили работа. Само за последните 20 дни са обработени над 103 хиляди различни заявления.

Сачева информира, че в бюрата има и  хора, които трябва да се разписват по разрични срокова за техните обезщетения и напомни, че те са удължени.

Средния размер на отпуснатите обезщетения към момента е 650 лева.

Според данните на Сачева под 3% са хората, които ползват електронните услуги на системата.

"Тези пък, които са на основен трудов и в момента са освободени поради кризата, може да бъдат назначени на втори трудов договор без да подават допълнителни документи", съобщи министър Сачева.