С пленер по живопис малки художници от община Долна Митрополия отбелязаха Деня на река Дунав

Общество
30.06.2020 | 19:36 ч.

Денят на река Дунав – 29 юни, събра в село Байкал малки художници от община Долна Митрополия. Мероприятията по повод празника на голямата европейска река се проведоха при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщи днес общинската управа в Долна Митрополия.

Участници в проявата бяха деца от Школа по изобразително изкуство при НЧ “Неофит Рилски-1872”, гр. Тръстеник, с ръководител Ани Малоселска и родители, както и децата от Еко клуб “Дунав” при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ) в Байкал. Техни гости бяха инж. Петър Димитров, директор на Басейнова дирекция Дунавски район, Плевен и кметът на село Байкал Георги Маринишев. Празникът на реката се провежда традиционно под патронажа на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска и се организира от кметство с. Байкал, НЧ ”Пробуда - 1925” и ОЦИДЗИ.

Директорът на Басейнова дирекция „Дунавски район” - Плевен акцентира при откриването върху екологичните проблеми на водите на река Дунав и мерките за опазването им. Музикален поздрав от китка народни песни представи Георги Дамянов от читалището в селото, ученик в Музикалното училище в Плевен  с ръководител Красимира Боянова.

Програмата включваше пленер по живопис “Вдъхновение от Дунав”, а децата получиха подаръци – рисувателни материали от Басейнова дирекция. Директорът на ОЦИДЗИ Иво Джокин, представи мобилни приложения за добавена реалност “Водните кончета” във връзка с тазгодишното мото “Изследвай Дунав!”. Всички участници получиха грамоти “Приятел на Дунав” и рекламни екоторбички на Дунавската комисия. Празникът завърши с изложба от детските рисунки и “Сладко Дунавско парти”.

Снимки Община Долна Митрополия

 

Още по темата

Коментирай