С концерт в зала “Божко Шойков” откриват Националния конкурс за ученици акомпанятори в Плевен

Култура
12.03.2019 | 15:59 ч.

С тържествен концерт под мотото „Съдба и призвание“ в петък, 15 март, в зала „Божко Шойков“ на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен стартира XXІІІ национален конкурс за ученици акомпанятори. В памет на проф. Савка Шопова - Маркова, съосновател и дългогодишен председател на журито, от тази година конкурсът ще носи нейното име.

Концертът включва изпълнения на съмишленици, приятели, професионални партньори и студенти на проф. Савка Шопова - Маркова. Проф. Анатоли Кръстев - виолончело, проф. Ангел Станков - цигулка, проф. Гинка Гичкова - цигулка, доц. Даниела Дикова - пиано, проф. Ростислав Йовчев - пиано, клавирно дуо „Славчеви“ ще изпълнят произведения от Сен-Санс, Георги Златев - Черкин, Рахманинов, Шуман, Хайдн и др.

Националният конкурс за ученици акомпанятори съществува от 1993 г. по идея на Жечка Димитрова - директор на НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен, и проф. Марияна Булева. В тридневната програма на настоящето издание на конкурса участие ще вземат ученици от Плевен, София, Пловдив, Бургас и Русе. 16-те клавирни двойки са от ученици от 9 до 12 клас, разпределени в 3 възрастови групи. Младите музиканти ще се изявят с ученици - солисти от други специалности, както и със солови клавирни изпълнения, което дава възможност конкурсът да присъди стипендии по линия на закрила на деца с изявени дарби.

Съпътстващата програма на конкурса включва майсторски клас по цигулка на Даниел Сендер (САЩ), който заедно със съпругата си Шелби Сендер ще изнесе концерт на 16 март от 19 ч. в зала „Божко Шойков“. Същия ден от 16 ч. ще бъде и представянето на книгата за проф. Ружка Чаръкчиева - „Дух, талант и проникновение“. Председател на конкурса ще бъде проф. Анастас Славчев, дългогодишен ректор на АМТИИ - Пловдив.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати