С известно закъснение - Великобритания затвори магазините за нехранителни стоки и ограничи придвижването

Свят
24.03.2020 | 09:06 ч.

Великобритания е сред последните страни, които въведоха строги мерки в опит да ограничат разпространението на COVID-19.

Затварят се всички магазаини за нехранителни стоки и се ограничава придвижването.

Рестрикциите ще действат в следващите 3 седмици, като властите уточниха, че в зависимост от развитието на ситуацията срокът може да бъде удължаван, предаде БНТ.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания заяви в зове обръщение към нацията: "Тази вечер имам много просто указание - трябва да си останете вкъщи. Защото основната ни цел е да забавим разпространението на болестта. Ето защо хората ще могат да напускат домовете си само по няколко причини - пазаруване - възможно най-рядко, физическа активност - тичане, колоездене, разходка - сами или с член от семейството, пътуване от и за работа - в случаите когато това е необходимо и не може да става в домашни условия."

По данни на Световната здравна организация пандемията в световен мащаб се усилва - броят на заразените с коронавирус вече е над 380 000. Излекуваните надминаха 100 000.

Автомобилната индустрия ще пренастрои производствата и ще се включи в изработването на медицински изделия.

В Италия ситуацията остава тежка, чакат се данните за днес, но през изминалите две денонощия броят на смъртните случаи намаляваше.

Китай взе решение да тества всеки пристигнал в страната, защото през последните дни там зараза се привнася отвън. А американският президент Доналд Тръмп обяви, че обмисля да отвори американската икономика след изтичането на 15-дневната карантина следващата седмица. Според него не бива вирусът да нанася дългосрочни икономочески щети.

 

 

 

лт