Румен РУСИНОВ, управител на туристически комплекс „Романтика“: Бъди в хармония с природата, за да си с Нея

Общество
06.08.2019 | 18:44 ч.

Ако искате да избягате от урбанизираните дестинации по нашето Черноморие, все още има шанс. Вземете си шапката и тръгвайте към Камчия. За познавачите това не е новина, но за онези, които мечтаят за естествена природа, спокойствие и ненатрапчива врява на големите курорти, „Романтика“ е не само подходящо място, а изкушение, което има притегателна сила, след като веднъж си го посетил. Сънищата нямат спомени, както казва наш писател, но седмица тук на почивка остава като сън. И как иначе, щом слънчевите лъчи те водят до морето, което заран сякаш гали нозете ти, за да те събуди, преди още да си нагазил във водата.

Имах късмет да преживея този сън това лято и затова искам да запозная читателите ни с прелестите на курорта, за което ще ни разкаже управителят му Румен Русинов. Русинов е завършил висше техническо образование във Варна, а след това и Висшия икономически институт.

 

- Господин Русинов, с какво очарова комплекс „Романтика“? Комплекс ми звучи малко извън приетите вече представи за подобен род обиталища?

- Най-вече с това, че запази очарованието на организирания българския туризъм, започнат още по времето на социализма. На първо място това е природата, която доминира на всеки метър от комплекса, и застрояването е незабележимо. Тук няма намеса в хармонията на природата и това допринася да се съхрани големият плюс на Черноморието – естествена и красива природа. „Романтика“ е с най-дългата плажна ивица в България. Брегът е осеян с широколистни и иглолистни гори и те достигат до самото море, а в района на плажната ивица дървесата са на десетина-двайсет метра от морето. Ние граничим с резерват „Камчийски пясъци“, който е под егидата на ЮНЕСКО. „Романтика“ пък е под закрилата на „Натура 2000“ и тук нищо не може да се пипа и прави като строителство или да се изграждат нови обекти.

- Какво предлагате на изкушилите се да летуват при вас?

- Основно това са семейни бунгала, обзаведени с две до три помещения. Летуващите разполагат с легла, телевизионен приемник, баня и тоалетна. Удобно е да летуват семейства с деца или пък компания от няколко души. С годините ние вече имаме установени клиенти, които идват тук по едно и също време. Гостите ни са от цяла България – от Русе до София, Плевен, Видин и Ловеч, Пловдив, Търговище, Монтана – от всякъде. Най-много клиентите ни, естествено, са от Варна. Дойде ли веднъж тук, клиентът не ни забравя. Има вече утвърдени семейства, които почиват тук поне от петнайсет години. Това означава, че с нещо „Романтика“ ги привлича и никой не иска да пропусне и следващата година да е на нашия черноморски бряг. И затова между другото трудно се намират места за нови хора. Но ние сме готови да предложим на всеки желаещ да почива тук възможност да го стори. На брега на морето има чудесен ресторант, в който се предлагат изкушенията на морето. Цените са повече от поносими. Може да се закусва, обядва и да прекарате незабравими часове вечер. Разполагаме с няколкостотин бунгала, а за желаещите е отворен нонстоп магазин, както и щандове с плодове и зеленчуци.

- Чужденци стигат ли дотук?

- О, разбира се. Дори се увеличава техният интерес. Имаме гости от Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и от Русия. Неслучайно именно тук, на „Камчийски пясъци“, Русия прави и най-голямата си инвестиция за туризъм в нашата страна с изграждането на комплекс „Рига“.

Най-натоварено е от началото на юни до септември. Курортистите предпочитат тук и заради естествената природа, тишината, дългата плажна ивица, която е над километър. А в крайбрежието се намират и рифове, които привличат майсторите на подводния риболов, сърфистите, каякари и майстори на други видове спорт. Тук е широко, свободно, красиво и спокойно!

Ние прилагаме един основен принцип тук при осигуряване на почивката на хората. Нашето правило е: Уважавай природата, върви в хармония с нея, за да си в хармония със себе си.

Димитър СТОЙКОВ

к. „Романтика“ – Плевен, юли

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Златооо, виж не нося сутиен! - Слънце, като нямам пари и аз не нося портфейл!!!

АРХИВ | изберете две дати