Румен Радев: Авторитарното управление през последните 10 г. върна България към зората на прехода (Видео)

Общество
06.08.2020 | 10:34 ч.
 
"За мен е удоволствие да открия представянето на първа част на Национален стратегически документ, разработен от стратегическия съвет към държавния глава под ръководството на проф. Александър Маринов. С обявяването на този Съвет аз подчертах, че той е призван да изработи  и представи алтернативи на институционалния блокаж и дейният застой, обхванал страната.
 
Резултатите от дейностите на Съвета съвпадат с исторически в страната ни момент, когато българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх  изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията. Когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт."
 
Това обяви президентът Румен Радев на представянето на първата част от проекта за Национален стратегически документ.
 
"Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. 
 
Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията – държава. На законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческият часовник на България към зората на прехода, когато, спомняте си, много от нас се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори. Затова приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти на бъдещето, да заложи на коренно различен подход -  на откритост, системност и последователност. Затова и Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа. Първият етап – анализ на състоянието в страната. Втори – идентифициране на причините на това състояние и трети – формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас, и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем с единна воля и единна гражданска позиция", добави държавният глава. 
 
"Защо е необходимо да имаме ясна картина на това състояние, защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук и едва тогава да градим реалистична стратегия и планове за бъдещето", подчерта той.
 
"Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата", каза още президентът.  
 
"Страната ни е с най-висока смъртност при влошаване на показателя през последните 10 години. Детската смъртност остава висока, почти два пъти по-висока от средната величина за Европейския съюз. По данни на Европейската комисия  разходите за здравеопазването изостават значително от средното за Европейския съюз. Преките плащания на потребителите за здравни услуги представляват почти половината от всички плащания при средно 15% за Европейския съюз. Нарастват средствата, които хората отделят за лекарства за домашно лечение", заяви проф. Маринов.
 
 

Още по темата

Коментирай