Румен Петков защити Божков: Шефът на ОПГ се казва Владислав Горанов

Политика
01.02.2020 | 15:14 ч.

"Не ми е известно бизнесменът Васил Божков да е давал пари на партии. Това коментира след форум за мира в Черноморския регион, провел се във Варна, лидерът на ПП АБВ Румен Петков в отговор на журналистически въпроси, предаде "Фокус". 

„Той по-скоро е човек, който няма ласкаво отношение към българските политически партии“, каза председателят на АБВ.

Що се отнася до твърденията, че Божков е може да е поръчал покушението срещу Манол Велев, Румен Петков заяви, че до него не е достигала такава информация и не е работено по такава версия по времето, в което той е бил вътрешен министър. „Никога не е покровителствано деяние с престъпен характер и никога не са възпрепятствани разработки.

Под никаква форма не е помагано на бизнес в това неприличие, което се влага в съдържанието „помощ“ и се гордея с това“, каза още той. Румен Петков попита и защо се забравя как са били затворени по негово предложение безмитните магазини бензиностанциите. Той припомни и, че по това време Васил Божков е бил съсобственик във фирма, занимаваща се с такъв бизнес. „Абсурдно е да се говори за чадър. Когато затворихме безмитните магазини той не ми е звънял да ме пита защо му съсипваме бизнеса. Мисля, че тогава бизнесът беше с разбирането, че има държавна политика и държавни интереси, които не подлежат на коментар“, допълни Румен Петков.

Той каза още, че да се твърди за връзка прикриване на извършителя на покушението срещу Манол Велев е все едно да се каже, че разстрелът на Илия Павлов е резултат от действията на тогавашния главен секретар Бойко Борисов. „Министърът няма оперативни правомощия и функции, докато главният секретар има. По времето, когато Борисов беше главен секретар имаше 25 брутални убийства годишно. След 2005 година сме ги свалили на две – три годишно. Това означава ли, че трябва да питаме Борисов прикрил ли е 100 убийства в България? Това е нелепо“, посочи още лидерът на ПП АБВ.

Той заяви също, че шефът на организираната престъпна група се казва Владислав Горанов, защото той е човекът, който е подписал заповедта и приложението, което всички организиращи хазарт у нас, попълват. „В него има две графи и пет години господин Горанов, всеки месец е получавал справка от шефа на Комисията по хазарта, който той лично назначава. Значи пет години той сам не е видял предпоставките за такъв тип действия и днес. Но аз от друга страна си мисля, че в парламента опозицията не реагира, защото господин Горанов е единственият, който може да свали правителството. И той го прави. Тази му енергия трябва да бъде подкрепена. Не смятам, че е в основата на това, което се случва с Божков, но е в основата на това да изкара 5000 души пред парламента на протест. Тук енергията на Горанов трябва да бъде подкрепена“, заяви Румен Петков.