Румен Петков в Плевен: Крайно време е да се направи оценка на административното териториално деление на страната

Общество
17.06.2019 | 15:24 ч.

„Крайно време е да се направи адекватна оценка на необходимото териториално деление на страната. Имаме общини с по 200-300 жители. Необходими ли са ни 28 области? Не са ни нужни. Но 28 области - това са 28 областни управители, с по трима заместници, с по 30 изнесени звена на централната администрация, с общо 100 000 чиновници“, заяви днес в Плевен председателят на партия АБВ Румен Петков.

Според него нямало съмнение, че тези чиновници били нужни на държавата. Но трябвало да си дадем сметка какво печелим и какво губим с такава администрация. Разрешителните режими преди 6-7 години били около 1 500. Вместо да намаляват, те са се увеличили двойно. Тези разрешителни режими са предпоставка за корупционен натиск върху малкия и средния бизнес.

„Трябва да се направи адекватна оценка и на районирането на големите градове. Да видим например колко районни полицейски управления има в Лондон и колко има в София. Лондон е много зад нас в това отношение. В София най-големият работодател е държавата. Как ще генерираме ние продукт, който да позволи интензивно развитие на страната?“, попита Петков.

Според него дългогодишният проблем с „мъртвите души“ в избирателните списъци може да се реши с активна регистрация на избирателите – всеки гласоподавател, стигнал до избирателната секция, лично да попълва имената си, адресната регистрация и т. н., преди да пусне бюлетина в урната. Така щял да отпадне и проблемът с неграмотните избиратели.

„Трябва да се направи и преценка на преференциалния вот и на неговото влияние върху изборния процес. За някои политически сили той е инструмент за контрол на купените гласове. Трябва да се прецени кого обслужва този преференциален вот и да се направи една сериозна дискусия по тази тема“, каза още Румен Петков.

В пресконференцията на АБВ участваха още Цветан Антов, областен лидер на партията, зам.-председателят Владимир Маринов и Пламена Заячка, председател на младежката организация на АБВ.

Цветан Антов съобщи, че в Плевен АБВ ще има свой кандидат за кмет и пълна листа с кандидати за общински съветници. В повечето общини в региона вече е ясен форматът, в който партията ще се яви на предстоящите местни избори.