Румен Петков: Последните два месеца са най-големият провал в историята на Министерството на външните ни работи

Политика
18.05.2020 | 14:09 ч.

Последните два месеца и половина са най-големият провал в историята на Министерството на външните ни работи от възстановяването на българската държава досега.” Това коментира днес на пресконференция в Плевен лидерът на партия АБВ Румен Петков.

Той поясни:

„Ние имаме зад граница близо 2 млн. наши съграждани. В Гърция, например, са 300 000 живеещи и работещи българи. В Германия и Испания са по около 450 000 българи. А тази година на над 1,5 млн. българи изтича срокът за подновяване на документите за самоличност. Консулските служби на Република  България зад граница могат да подменят личните карти и международните паспорти, но отказват да подменят шофьорските книжки. На голяма част от нашите сънародници зад граница битът, животът и работата им са изключително зависими от мобилността. И Министерството на външните работи за 10 години не можа да създаде организация и условия за подмяната на шофьорските книжки. По тази причина от началото на март т.г., за да се подменят тези документи, хората трябва да се приберат в България, да изкарат 14 дни карантина, да изчакат една седмица за бързата процедура за вадене на шофьорската книжка и след като се приберат да изкарат още 14 дни карантина. Това удари десетки хиляди български граждани, които си вадят хляба зад граница и които са забравени от родината си. За тази ситуация лична вина имат министър Захариева и премиерът Бойко Борисов.”

Румен Петков коментира и организацията на работата в няколко от болничните ни заведения в сегашните условия на пандемия от корона вирус:

„През 1939 г. в София е построена Инфекциозна болница, която в годините е достигнала до 428 места. Такива инфекциозни болници има и в Пловдив и Варна.  През целия период на обявяването на пандемията от коронавирус не сме имали повече от 360-370 хоспитализирани. Ако имахме инфекциозна болница – такава, каквато е изградена по замисъл, това означава, че в нито една от другите болници нямаше да се наложи да бъдат настанявани заболели от коронавирус. Впечатляващо е, че член на Борда на болницата е държавният главен здравен инспектор и член на Оперативния щаб Ангел Кунчев. От този човек трябва да се търси всякаква отговорност. В болницата от 13 март досега не е имало повече от 12 „заподозрени” носители на инфекцията. Защо болницата е докарана до това положение? И кой допусна най-голямата болница у нас – „Пирогов”, да се превърне в инфекциозна клиника? Как стана така, че в „Пирогов” има около 50 здравни работници, които заболяха от коронавирус? Това не е ли вътрешноболнична инфекция?”

Според лидера на АБВ взетите в началото на пандемията у нас ограничителни мерки – социалното дистанциране, карантеризирането, отправените към хората апели и др., са били изключително удачни. Но от петия ден нататък оперативният щаб е започнал да се държи като предизборен щаб на ГЕРБ, твърди Румен Петков.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати