Росен Желязков: "Лафка" фалира, "Български пощи" поемат разпространението на вестниците, отварят се нови павилиони

Бизнес
27.02.2020 | 11:30 ч.

Заради фалита на Lafka, от 1 март се предвижда разпространението на печатни издания в страната да се поема от „Български пощи“ ЕАД. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на редовното правителствено заседание.

От думите му стана ясно, че той е провел среща с издателите, която е имала за цел да се изяснят неяснотите около разпространението на вестници и списания.

„Мисля, че отговорихме на техните въпроси и притеснения. В момента се организират взаимоотношенията с издателите и търговците. „Български пощи“ ще бъдат разпространителят в ситуацията, в която досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си. В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит“, отбеляза Желязков.
 

В рамките на няколко месеца размерът на дефицита ще бъде анализиран, като разликата между приходи и разходи ще бъде поета от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес. Една от причините това да бъде възможно е, че „Български пощи“ ЕАД са 100% собственост на държавата.
Предвижда се размерът на отстъпката, която се предоставя от издател към разпространител, да бъде намален.

„Аз мисля, че това ще бъде оценено. Като се направи анализът в реална пазарна конюнктура, тези разговори ще продължат и държавата ще поеме ангажимент да насърчава отпечатването на издания и разпространението за максимално достигане до читателите“, отбеляза Росен Желязков.

Издателите са изразили притеснения, че досегашните атрактивни като локация места за продажба на вестници и списания, каквито бяха бутките на Lafka, вече са затворили. Според тях за разпространението на печатните издания трябва да се открият подобни магазини, на популярни за потенциалните читатели и купувачи места.

„Предлагаме на кметовете на общини да взаимодействат с „Български пощи“ и да се определят места на територията на общините и градовете. Предлагаме и ще определим в синергия между пощите и общините допълнително места, за да компенсираме липсата на "Лафка“, поясни транспортният министър.
До половин година Росен Желязков ще внесе нов доклад, с който да бъде определен размерът на компенсацията.

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати