Родителският баланс

Общество
12.01.2020 | 14:54 ч.

Детето, което можеш да отглеждаш лесно, се възприема по-лесно и от околните. Но ако имаш дете със силна воля и което непрекъснато тества границите си на разпростиране, е трудно да бъде възприемано и понасяно. Ще те провокира да изпитваш гняв или разочарование, тъй като те тласка към предела на собствената ти търпимост.

Когато си поставен в такава ситуация, допустимо е да покажеш на малчугана, че си ядосан, но не губи собствения си контрол и му дай да разбере защо си разгневен. Работещ вариант е да изразяваш емоциите си, без да го принуждаваш да се чувства неадекватен или подценяван.

Ще се случват много моменти, в които няма да проявиш необходимата съобразителност и ще избухнеш словесно или физически. Но тези твои действия няма да доведат случващото се до нещо конструктивно. Защото ще изплашиш рожбата си или ще й внушиш, че поведението й е постигнало целта й - да привлича вниманието на околните.

В случай, че губиш собствения си контрол, опитай да подходиш така, че да се отделиш от детето, да се изнесеш от сцената на действието, след като му обясниш защо я напускаш. То ще разбере, че се оттегляш, за да се успокоиш, и скоро ще се върнеш.

Да отглеждаш и възпитаваш буйно дете, може да се окаже доста уморително занимание. Поради това е нужно да отделяш време и за самия себе си. Ще се натъкнеш на трудности при контролиране на негативните му емоции и ще се усещаш изтощен и изтормозен. Не допускай да се превръщаш в мъченик.

Ако срещаш трудности при справяне с детското бунтарство, потърси помощ от партньора си или от професионалист, който би ти подал ръка в такъв труден момент. Защото покрай ежедневните ангажименти около детето може да загубиш реалната представа за това как стоят нещата в действителност. Когато се почувстваш разстроен или възмутен от поведението му, спри за момент и обмисли защо го обичаш.

Децата със силна воля и лошо поведение могат да имат опустошително влияние върху семейството, когато им се позволява да проявяват тези си качества. Стресът, породен от непрестанните ти опити да се справяш с проблемното детско поведение, може да те изтощи и да те направи раздразнителен. Тъй като детето бунтар се опитва да монополизира родителското ти внимание.

Осъзнай, че е необходимост здраво да поработиш върху себе си и да постигнеш родителския баланс. Действай в екип с партньора си и се споразумявай с него за работещ подход към дадена ситуация. Така ще покажеш на детето си, че си непоколебим и много по-безпроблемно ще се справяш с опитите му да те превземе с молби, обвинения или нервност.

 

Росен ХАДЖИЕВ - мотиватор за промяна

GSM: 0988 99 25 02

E-mail: rosen_hadjiev@abv.bg