Ревизоро след ареста на заместника му: Голяма част от хората, които съм освободил, сега дават показания

Политика
29.05.2020 | 08:56 ч.

„Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера”.

Това заяви министър Емил Димитров в студиото на „Здравей, България”.

„В Министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от директорите”, добави министърът на околната среда и водите. 

„Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща”, коментира още Димитров. 

Той каза още, че при него не е идвал никой, за да се оплаче, че срещу него е упражнен натиск от страна на зам.-министъра. „Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина”, категоричен беше ресорният министър.

Той обясни, че заедно с прокуратурата са направили мащабна операция и са успели да върнат обратно в Италия много от италианския боклук. От Италия казват: ще изпратим 25 000 бали боклук и няма как да отворим всички бали на пристанището, за да ги проверим. Ако се окаже, че в тези 25 000 бали има радиоактивен отпадък, той се изважда и се връща - има си процедури."

"Ако иска да дойде друг министър, да дойде по-достойният, изобщо няма да го бавя, но все на мен се случва", каза още той.

По думите му има 5000 площадки за складиране на боклук и все го питат защо не ги закрива - то не можеш да ги закриеш, каза Димитров. "Очевидно се е случвало да има фиктивен износ, затова са изпратени проверки и в Пловдив и в Плевен. Голяма част от хората, които съм освободил, защото не съм доволен от работата им, в момента дават показания. Това са правомощията ми - не съм доволен, освободил съм ги. Що се отнася до това за фиктивния износ, то някой трябва да подпише, че този боклук е напуснал страната, а той е останал у нас. Имаме заловени камиони от Италия. Боклукът не може да остане повече от една година у нас, ако не бъде третиран от фирма, която има лиценз", разясни още екоминистърът.

"Да наложим мораториум на вноса и тогава ще подскочи бизнеса. Нашето законодателство отговаря напълно на европейското", каза Димитров.

"Днес ще издам заповед -  никой да не стъпва там. Днес ще е последният приемен ден, защото идват кметове и бизнесмени, а после се тълкува превратно. Хубаво е когато има напрежение - някой да го отнесе. Хляб и зрелища, давайте да дадем и малко вода, зрелищата ги има", каза още той.

За водата на Перник, Димитров заяви, че в язовир Студена има 15 000 000 кубика вода. "Перник вода ще има. Има едно хранилище в Калказ, което постоянно тече и създава проблеми. Срязахме я тръбата и сме създали аварийна организация и ще има и топла вода, а от есента ще има и топла вода", заяви Емил Димитров.

Още по темата

Коментирай