Ретро табла показват архитектурното развитие на Плевен /Снимки/

Общество
05.10.2015 | 17:51 ч.

С официална церемония на площад „Възраждане“ тази вечер бе даден старта на Преглед на архитектурата Плевен 2015, който ще продължи до 11 октомври.  Организатори на традиционното събитие, посветено на Международния ден на архитектурата, са Съюзът на архитектите в България - Дружество Плевен, Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, под патронажа на Община Плевен.

 

Прегледът откриха официално от арх. Емил Дечевпредседател на Съюза на архитектите в България - Дружество Плевен, и арх. Трифон Иванов - вр.и.д. кмет на Община Плевен. Поздрав по случай Международния ден на архитектурата отправи и зам. областният управител арх. Бойко Балтаков. Откриването бе съпроводено и с интересно участие на танцьори.

 

Основен акцент в тазгодишното, шесто поред, издание на Прегледа е специализирана експозиция, проследяваща архитектурната история на централната градска част на Плевен. Любопитната изложба е подредена в центъра и включва 40 табла с архитектурни проекти на емблематични за града сгради и райони. Основен акцент в нея са 15 специално подготвени ретро табла по повод 50-ата годишнина от основаването на Съюза на българските архитекти, показващи развитието през годините на централната градска част на Плевен. Графичното оформяне на ретро таблата е дело на архитектите Владислав Дечев и Емил Дечев, като са използвани материали от Държавния архив, Регионалния исторически музей, частни снимкови архиви и книги. Селекцията на материалите е отнела месеци и в нея са участвали арх. Лазар Лазаров, арх. Константин Гулишевдългогодишен главен архитект на Плевен, и арх. Емил Дечев.  Ретро таблата, освен като интересен източник на информация сами по себе си, дават възможност на плевенчани да направят и сравнения за това как е изглеждал Плевен в миналото и как изглежда днес.

 

Програмата за деня продължава с презентации на утвърдени фирми от бранша. По-късно в Заседателната зала на местната управа се състоя и връчване на почетни грамоти на плевенски архитекти и проектантски групи.