Реформаторите с конкретни предложения за съживяване на Северозападна България

Общество
23.02.2015 | 15:52 ч.

Един от основните ни приоритети, който засяга и Плевен, е актуализация на националната стратегия за регионално развитие до 2020. Това е един обемен документ, в който подробно са разписани мерките, които трябва да се осъществят с цел намаляване на бездната между Северна и Южна България.

Това заяви пред медиите в Плевен днес народният представител и съпредседател на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски. Темата за разликите в развитието на двата региона е била сред основните, обсъждани по време на семинара на Реформаторите в Поморие и Монтана миналата седмица.

 

„Много пъти сме говорили за това, че има голяма диспропорция между инвестициите в Южна и Северна България, разликата в европейското финансиране също е 3:1 в полза на Южна. Очевидно е, че ако искаме промени, те трябва да станат веднага и да се начертае път за 20-30 години напред. Няма как в рамките на 3-4 години да се случат тези неща“, коментира Найден Зеленогорски. Той цитира и конкретни идеи в тази връзка, обсъдени на срещите в Поморие и Монтана.

 

На първо място е предложението за преференции за нови бизнеспроекти, които ще бъдат реализирани в райони като Северозапада. Разговаряно е и за разкриване на специализирани структури, които да се занимават с тези неща в конкретния район. „Защо не да възстановим и идеята за агенция за Северозапада. Очевидно е, че в настоящия момент да разкриваме нови министерства е нереалистично, но заедно с г-жа Кунева и останалите колеги от Реформаторския блок ще продължим да преследваме идеята за специална агенция за Северозапада“, заяви Найден Зеленогорски.

 

Като второ интересно предложение на Реформаторите с цел съживяване на Северозападна България депутатът посочи идеята на министър Лукарски при кандидатстването за финансиране по оперативните програми в следващия програмен период фирмите, общините или НПО в рамките на Северозапада например да получават бонус точки при оценяването. "Това, без съмнение, ще бъде една значима преференция спрямо всички останали, с които се състезаваш", коментира Найден Зеленогорски.

В Плевен народният представител коментира и предложението на новия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Става дума за идеята при наличие на голям инвеститор в Северозапада да има специален проектмениджър. "Неговата роля ще бъде буквално ръка за ръка с инвеститора да премине през всички тежки бюрократични проблеми, каквито за съжаление има в България, трябва да си го признаем", заяви Зеленогорски. Като пример за такъв мащабен проект в региона той посочи инвестицията в Телиш.