Разходи за чистотата в Плевен налагат по-висока такса смет

Общество
16.11.2015 | 16:47 ч.

Заплаха от 6,5 млн.лв. санкции по два европроекта и неразплатени разходи в размер на 2 134 000 лева основно за сметосъбиране налагат спешно преразглеждане на размера на такса смет в община Плевен. За да не се увеличава обаче данъчната тежест за плевенчани, ще се предложи увеличението на таксата да се компенсира с намаление на данък сгради.

 

Това стана ясно днес на брифинг на кмета на Плевен Георг Спартански. Градоначалникът обясни, че общинският бюджет по перо „Чистота”, което включва сметосъбирането, сметоизвозване и другите дейности, е около 6,6 млн. лв., но тези пари са, цитираме, „изгребан до дъно”. Пари няма и за озеленяването, за което са били заделени около 2 млн. лв.

От заложените за събиране суми от такса „смет” в същото време в общинската хазна са постъпили около 3,5, млн. лв., а са похарчени двойно повече. „Очевидно дейността по сметосъбирането не може да приключи, което генерира допълнителни разходи, които ще ни бъдат фактурирани допълнително”, коментира Спартански. Той припомни, че в момента тече и процедура по избор за оператор на новото депо, което също ще струва по над 1 млн. лв. на година. Така се оказва, че средствата, нужни за чистотата в Плевен, са двойно повече от заложените чрез такса „смет“, което на практика налага и увеличението й.