Разбиха цех за фалшиви лични карти, шофьорски книжки, паспорти /Снимки/

България
12.04.2019 | 14:54 ч.

"Цех" за фалшиви документи е разкрит в Шумен, съобщиха от МВР. Полицията получила преди време сигнал, като работата по случая дала резултат на 10 април. Малко след 19 часа на 10 април на бензиностанция в Шумен е предприета полицейска операция.   Проверен е 33-годишен местен жител, който дълго седял в автомобила си в района на обекта. Униформените забелязали в колата му добре опакована конзолна игра. При направена щателна проверка е служителите на реда открили между платките на играта четири неистински български документа за самоличност - две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество.

 

 

При извършения първоначален оглед,  документите по последен образец били трудно различими от истински.  Последвало претърсване в имоти в Шумен и в  село край града, ползвани от 33-годишния шуменец.  Намерени са множество  документи за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента, обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност. 

 

Намерени са  над 100 бели пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи.  Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл.

 

Фалшивите лични карти и паспорти  били изработвани  от 33-годишния шуменец. Ползвал е  материали, част от тях в легална продажба, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло  завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност. В имот в шуменско село, освен принтери и техника за печат, са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана.  33-годишният бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по случая продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на  прокурор, на задържания е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати