РАНДЕВУ: Не обичам някой да ми поставя норми и да ме затормозява с формалности, казва Петя Василева

Интервю
22.11.2018 | 17:19 ч.

Рубриката „Рандеву“ е територия за срещи със свободомислещи и креативни персони. Те приемат предизвикателствата, които им поднася животът, и устояват благодарение на уникалния си ментален облик. Профилите, с които ще се запознаете, са своеобразен модел за успешна житейска и професионална реализация.

 

Когато се запознах с Петя Василева, ме впечатли в нейното излъчване изключителният хъс и отстояването на себе си, като човек и професионалист. Срещнахме се впоследствие отново и проведохме импровизиран диалог, в който тя разкри житейските си принципи:

- Каква е накратко визитката на Петя Василева?

- Трудно е да се представя еднозначно, защото се занимавам с много неща. Това, с което се гордея, са успехите в образователната сфера. Работата там става все по–трудна поради нарастващите потребности на децата към образованието и нарастващите изисквания на обществото към бъдещите специалисти. В речта си по повод 20 години от създаването на образователен център „Комлед“ казах, че мисията на този Център, който ръководя, е да изгражда хора на бъдещето - не само образовани и комуникативни, но и хора, които водят битки в своята сфера за доказване на някаква кауза на езика, на който говори целият свят - английския език, в мултинационална среда.

- А детайлите?

- На 56 години съм. Завършила съм английска гимназия във Видин. След това английска филология в Софийския университет. От завършването си непрекъснато преподавам. Разбрала съм за себе си, че не обичам някой да ми поставя норми и да ме затормозява с формалности. Изграждането на екип, който да работи на принципите, които съм заложила в образователния център, ми дава свободата да творя непрекъснато. Тази свобода в масовото училище няма как да я получиш. Там има непрекъснати регулации, норми и правила, които идват отвън, а не от колектива.

- По какъв начин вашият образователен център покрива образователните потребности на децата на третото хилядолетие?

- Нужно е да мислим какви хора на бъдещето градим. Противник съм на мнението, че новите технологии изграждат съвременното образование. Те са необходимост. Но ако човек няма идеи, новите технологии няма как да му помогнат. Изграждаме у децата генерирането на идеи чрез комуникация, чрез дискусии, чрез дебати. При нас няма забранени теми и няма забранени мнения. Мненията да са добре обосновани, да са подкрепени с ясни и добре генерирани доказателства. И това е, което съвременното поколение трябва да може да прави и за което масовото училище няма време. Там изискват от децата да запаметяват някакъв обем от факти и да ги интерпретират. Което не става творчески и иновативно, а на базата на зазубряне. Изключително вредно е. Новото поколение може с два клика на мишката да намери информацията, която иска. Това е погрешен подход към децата.

- Какви са житейските принципи, които следвате?

- Един от основните ми принципи е честност и директност. За мен няма ситуация, в която да ме е било страх да изразя мнение. Другият ми принцип е преследването на целите. Зодия Козирог съм. И когато си поставя една цел, не спирам, преди да я осъществя. Следващият момент е изграждането на добри екипи. Без добър екип човек не може сам да постигне нищо. Всеки добър екип има нужда от добър лидер. Аз ръководя екип, който не ме следва сляпо. Когато има различни мнения, се обсъждат, за да се стигне до изграждането на дадената цел.

- Занимавате се и с обществена работа, която е част от амплоато ви. Какво включват ангажиментите ви в това отношение?

- Аз съм публична личност от доста време. Трети мандат съм общински съветник -  заместник–председател на Общинския съвет, председател на Комисията по култура и председател на Жилищната комисия, както и член на още няколко комисии. Общински ръководител съм на жените от ГЕРБ. Занимавам се в три основни сфери – култура, образование, социални дейности.

- Как успявате да се справяте с този огромен товар от ангажименти и как поддържате устойчивост?

- Моят график е планиран за месец напред. Когато много добре си подредиш програмата и когато вършиш нещата със страст, половината работа си я свършил само с желанието си. Естествено трябва да имаш експертността и потенциала да го направиш. От тези хора съм, които смятат, че могат да бъдат полезни на обществото и на държавата, а не да очакват от тях да им бъдат полезни. И ако всеки разсъждава така и разгърне малко по-широко периметъра си, ще живеем в прекрасна държава.

- Имате ли някакво хоби, което да компенсира всички тези обществени ангажименти и да ви кара да се чувствате малко по-различно?

- Моите хобита са свързани с това да чета книги, да ходя на театрални постановки и на концерти. Всъщност аз съм израснала в такава културна среда и съм научена от дете да я ценя. И това ми е удоволствието. В това намирам смисъл, което е мисловно провокиращо и естетично.

- Какво ще пожелаете сама на себе си?

- Да обръщам повече внимание на най-близките си: да имам повече време за майка си, за семейството, за децата, за внуците. Личният ми живот е леко изоставен. Но когато семейството е подкрепящо, нещата се случват.

- Какво ще пожелаете на плевенчани?

- Да бъдат по–добри хора, които да не се вглъбяват в себе си и виждат само личните си драми. Да отворят очи за това, което ги заобикаля! И да му се радват повече. Просто е нужно всеки от нас да има нагласата да направи един малък жест към другия.

 

Въпросите зададе: Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: личен архив

Коментирай

Още от Интервю

Всички от Интервю  
 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Карам си към село и гледам един седи до пътя с някаква раница. Дига ми палец… аз се усмихнах… ей няма нищо по-яко от това, непознат да ти лайкне колата!

АРХИВ | изберете две дати