Работодателите при президента Радев: Администрацията да поеме същата тежест като бизнеса - да се съкращава

Бизнес
16.03.2020 | 09:39 ч.

"Задължително е с мерките, да има и комплекс от мерки, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Да подкрепят най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят работата си и поминъка си. Това е важна и неотложна мярка. Във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход. Трябва да мобилизираме максимално всички средства. Призовах правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Здравето на българските граждани и българския бизнес не може да чака", заяви президентът Румен Радев на среща с работодателите в президентството.

"Ние не знаем степента на засягане на отделните отрасли, има такива които потъват, други които са спрели, други, които се развиват - доставки, храни, фармация."

Така отговори на въпрос на президента Румен Радев каква е ситуацията с бизнеса в страната по време на кризата Радосвет Радев, член на УС на Българската стопанска камара.

"Това, което държавата може да направи и лично насотявам, и вие да имате ангажимет, държавата  като е най-сигурния платец, тя трябва да покаже своята платежност,  има забавени плащания към бизнеса, морално и отговорно е да се изплати, да не настане администартивен произвол, прекъсването на тази ситема на разплащане може да засегне хиляди семейства", обясни Радосвет Радев. 

От Камарата на стротелите го подкрепиха и обясниха, че едно от най-важните неща, ако има начин да бъде осигурено, е плащането към всички фирми и строителните включително, защото това ще им даде глътка въздух.  Би било добре да бъдат разсрочени някои плащания на годишни декларации, банките да не бъдат прекалено строги при плащането на някои лихви, ясно е, че строителните фирми не могат да работят от вкъщи. 

От БТПП поясниха пред държавния глава, че има много сериозен застой на износа, затова призовават фиирмите да ползват елесктронно обслужване, но ще осигурят  обслужване и в 28-те области в страната.

"Важно е осигуряването на транспортните коридори, мислим и за това фирмите да използват знанията умения и труда на работниците и служителите, може да се използва работа дистанционно. Фирмите, които има стоки за продан, да въведат информацията в продуктовия каталог, това означава излизане на световните електронни пазари и възможност за компенсиране на загубите, които ще претъпрят от директна търговия", казаха още представителите на БТПП.

Кънчо Стойчев - заместник-председател на УС на АИКБ посочи, че туризмът е спрял, трябва да се помисли държавата какво може да направи, защото в работодателите не могат да пращат ссоциалните осигуровки, след като им е забранено да работят. Не се иска премахмане на плащането на този вид осигуровки, но да има разсрочване, премахване на лихвите, които са много тежки.

В момента това не трябва да е така, в ЕС има намален работен ден и подкрепа от държавата, за да се намали удара, би следвало у нас същата тежест да поеме и адмиинстрацията и да се съкращава, предлагат представителите на туристическия бранш.

 

Още по темата

Коментирай

Veiso
17.03.2020 | 16:10 ч.
Стига бе! Не стига, че заради карантината държавните чиновници получават в пъти по-малко рушвети, ами и заплатите да им намалят!!! Тогава съвсем ще престанат да работят.