Психично болен вдигна на крак полицията в Плевен

Общество
12.11.2015 | 13:06 ч.

Психично болен плевенчанин вдигна за пореден път на крак полицията в града и стана повод за притеснения от страна на съседите му в квартал „Сторгозия“. Полицейски патрул е изпратен още вчера да дежури пред блока, където живее мъжа. В съседство на жилищната сграда се намира детска градина.

 

Съседи разказаха днес, че в сряда мъжът е бил забелязан да се разхожда с два ножа в квартала. След сигнал и за скандал, на място е изпратен и патрулен автомобил. Мъжът е стар познайник на органите на реда, като досега той е извеждан на два или три пъти от дома му принудително с полиция, след което е настаняван за лечение в психиатрично заведение, разказаха запознати. Въпросният плевенчанин живее заедно с родителите си и по думите на съседи често се e карал с баща си. Повод за поредния скандал станала липсата на цигари.

Психично болният е едър, физически силен и от години е диагностициран с психично заболяване, лекуван е нееднократно в клиники в Плевен и Ловеч. Последният случай с него, в който отново се наложи намеса на полиция, бе от 30 юни тази година, когато ситуацията ескалира след поредния скандал между него и родителите му. Тогава болният се бе барикадирал в дома си и бе изведен оттам след няколкочасова спец-акция. При извеждането му дори пострада и един от полицаите, припомниха днес запознати. След случая от юни мъжът е прекарал известно време в психиатрия, откъдето бил пуснат преди около месец. В момента той е с назначено ново лечение и тези дни е трябвало да му бъде поставена редовната месечна инжекция, разказаха съседи.

 

Тази сутрин бащата на мъжа първо бе на пейката пред блока. След това той се прибра безпроблемно в жилището си, въпреки първоначалните твърдения, че сина му отново се е барикадирал в апартамента. „Гледайте си работата, какво се занимавате с нас. Човекът е болен“, отвърна бащата на въпросите на журналисти и заяви, че не знае кой е викал полиция.

По информация на място се очакваше разрешение от прокуратурата за извеждането на мъжа от жилището му. „На база на получената информация от полицията, Районна прокуратура - Плевен образува проверка по случая и изготви предложение по чл. 155 от Закона за здравето за настаняване за принудително лечение на лицето. Предложението на прокуратура вече е внесено в Районен съд - Плевен, който трябва да насрочи съдебно заседание за разглеждането му“, обясни говорителят на прокуратурата в Плевен прокурор Добринка Матеева.