Проверка ще установява истината около случая с починалия лекар от софийския ЦСМП

COVID-19
06.07.2020 | 18:58 ч.

Назначена е проверка във връзка с починалия лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София - д-р Юлиян Стамов. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на днешния брифинг.

49-годишният медик почина в петък в "Пирогов", след като се оказа заразен с COVID-19. 

Причината за проверката са разкази на приятели и колеги на д-р Стамов, че той не е разполагал с лични предпазни средства при посещение на пациент, както и че му е отказана линейка. Това поставя проблема за предпазните средства в Спешна помощ и необходимата екипировка за медиците, а също и дали лекарят е бил предупреден, че болният, когото спасява, е бил положителен за Ковид-19.

"В зависимост от сигнала, който получават – когато отиват към пациент, за когото има съмнения, че е носител на вируса – той е задължен да бъде оборудван изцяло с всички предпазни средства. Когато случаят е такъв, че се касае за друго заболяване – тогава те не са задължени да носят", обясни здравният министър Кирил Ананиев.

"Няма как пациентът да знае дали е заразен с Ковид. Той може да има усещане за задух, да мисли, че е с високо кръвно – в действителност да е с пневмония. Пациентът може да мисли, че е със сърцебиене, а всъщност да е с 39 градуса. Не е работа на пациента да си поставя диагноза", смята пък д-р Кателиева, председател на Националната асоциация на спешните медици.

Според говорителя на Спешния център спешният медик е поискал да бъде превозен с линейка не за да бъде приет в болница, а за да му бъдат направени изследвания.

Пациентски организации поискаха оставката на директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев. 

Кирил Ананиев твърди, че в ЦСМП са осигурени с всички необходими предпазни средства.Тъй като има най-различни версии за конкретния случай, той е назначил такава проверка. „В самата линейка вътре има необходимото количество предпазни средства, това са медицински лица и могат да преценят да сложат съответните предпазни средства”, смята здравният министър.