Промяната... Стратегии за елиминиране на самообезличаващо поведение

Общество
02.12.2018 | 14:44 ч.

Защитните ни механизми се задействат, за да ни държат настрана от възможността за промяна. Необходимо е да осъзнаем, че поради една и съща причина следваме редица форми на самопогубващо поведение. Причината следва да се елиминира.

Какъв подход ни е нужен към самите нас?

Ефективното мислене може да промени поведението ни. Когато достигнем до прозрение за самите себе си, задължително си го повтаряме неколкократно, за да го осъзнаем, разберем и приемем.

От огромна необходимост е нуждата да развием способността си да правим избор, който засяга собствените ни емоции. Започваме да разглеждаме живота си в обхвата на направен или ненаправен от нас избор. Така цялата отговорност за това, което сме, и за начина, по който се чувстваме, е само наша. Да се чувстваме ефективни и щастливи, означава истински да осъзнаем предоставените ни възможности за избор. Ние сме общият сбор от нашите избори. Следователно при подходяща мотивация и старание можем да бъдем всичко, което пожелаем.

Другият важен фактор е да овладеем настоящия момент. Твърде много време пилеем в мисли за минали или бъдещи преживявания. В настоящето можем да изживяваме абсолютно всичко. Това е основата на ефективния живот. Защото самопогубващото поведение е всъщност опит да живеем не в настоящия, а в други моменти.

За да изберем истинското самоосъществяване, е нужно да живеем в свят, управляван отвътре в нас, а не отвън около нас. Необходимо е да скъсаме с условностите „така трябва“, „така е редно“, на които са ни учили. И да се фокусираме върху истинския избор да бъдем свободни, а не приковани към това, което другите очакват от нас. Когато се избавим от всичко това, което ни пречи да изпитваме нови и вълнуващи усещания, ще открием и изберем новите си посоки.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати