Прокуратурата: Божков всеки ден е давал по 10 000 лв. на човек от Комисията по хазарта

Крими
30.01.2020 | 16:42 ч.

На Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година до настоящия момент на територията на цялата страна.

Събрани са свидетелски показания, които са доказателство, че Божков е предлагал дар всеки ден в размер на 10 000 лв. на длъжностно лице от Комисията по хазарта, за да внася предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества.

За всичко това е уведомена КПКОНПИ, НАП и министърът на финансите, предаде Новини бг.

Липсва сума от над половин милиард лева в държавния бюджет, отново стана ясно на съвместния брифинг на Прокуратурата, МВР и АДФИ.

"Прокуратурата знае срещу кого се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност", обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Събрани са множество доказателства, които към настоящия момент се анализират и предстои да се установи съпричастността на всичките задържани 19 длъжностни лица, обясни Милева. Тя обяви, че са повдигнати обвинения на 5 лица, като четири от тях са извън пределите на Република България. Петият обвиняем е длъжностно лице от Държавната комисия по хазарта. 

Един от арестуваните, на който са повдигнати обвинения е бившият председател на Държавната Комисия по хазарта Огнемир Митев.

"Разпитани са голям брой лица, които свидетелстват за престъпната дейност на групата", добави Милева.

Предприети са действия по повдигане на обвинения на всички, които са участвали в групата, ръководена от Божков.

Единият от наблюдаващите прокурори обясни, че не може всичко да бъде споделено към момента, тъй като разследването е в начален етап.

„Това е най-мащабната операция, която сме провеждали към момента“, заяви на брифинга и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той обясни, че такъв мащаб до момента не е имало. Извършени са множество издирвателни действия на територията на цялата страна. Те продължават и в момента, обяви Младенов и съобщи, че заради иззетите  културно-исторически ценности, притежание на Божков, е било нужно съдействие от експерти от Министерство на културата. "Иззети са множество картини", информира и Милева, като поясни, че всичко свързано с тези ценности се разследва в момента.

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов разкри също така, че се работи и по линия на установяване дали са реални всички печеливши и печалби. Образувано е досъдебно производство. По думите на прокурора хората, които са печелили големи награди от лотариите, реално не са съществували. Капиталът на дружествата, с които оперират двете лотарии, също е бил недостатъчен за изплащането на печалбите, каза още той

Освен това капиталът на дружествата, с които оперират двете лотарии, е бил недостатъчен за изплащането на печалбите, каза още той. 

На брифинга стана ясно, че претърсвания и изземания наистина са направени в дома на съпругата на Божков - Елена Динева.

Милева успокои отново, че ще се направи всичко възможно да бъдат прибрани в България лицата, които се издирват. "Няма да остане ненаказан виновен независимо дали е министър, олигарх", каза тя. Сийка Милева информира, че към момента не е известно местонахождението на Васил Божков, както и на неговите бизнес партньори, които също се издирват.

Шефът на АДФИ Георги Начев обяви отново, че се дължат над 500 млн. лева от невнесени данъци. По думите му АДФИ действа при сигнал за извършено престъпление.

Преди старта на брифинга бяха показани на журналистите снимки от един от палатите на Васил Божков.

Още по темата

Коментирай