Прокуратура започна разследване на инцидента при Крушунските водопади

Общество
10.11.2015 | 12:19 ч.

Окръжна прокуратураЛовеч образува досъдебно производство във връзка с инцидента в района на „Крушунските водопади“ в местност „Маарата“ край с. Летница, при който на 6 ноември 2015 г., в резултат на срутване на скална маса, загинаха 45-годишна българка и 57-годишен англичанин и пострада 42-годишна жена от Плевен. Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл.116, ал.1 т.4 във вр. с чл.115 от НК –причиняване смъртта на повече от едно лице, съобщи Главна прокуратура. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитват се свидетели. Назначени са съдебно-медицински експертизи.

Окръжна прокуратураЛовеч е изискала от община Летница всички документи за установяване статута на природната забележителност и проследяващи историята на обекта, за извършваната дейност и контрол от страна на общината, както и за юридическото лице, на което е предоставен обектът на управление. От РИОСВ - Плевен е изискана информация за осъществявания надзор и контрол върху обекта като природна забележителност. Предстои установяване на длъжностните лица, отговарящи за стопанисването, състоянието на обекта и поддръжката му.
В хода на досъдебното производство ще бъдат установени и всички лица, които могат да свидетелстват и ще се изготвят молби за правна помощ до Англия.

 

Междувременно стана ясно, че Крушунските водопади ще останат затворени до изясняване на причините, довели до трагедията с двамата затрупани туристи, съобщи за БТА кметът на община Летница Красимир Джонев. Районът е обезопасен, поставят се и табели, ще има и денонощна охрана. „Ще направим необходимите действия, за да си изясним ситуацията и причините за свлачището. След като имам пълен анализ и експертиза от геолози и хидрогеолози, едва тогава ще предприема по-нататъшни действия“, заяви кметът. Той добави, че от експерти знае, че карстовата скала не се свлича, тъй като е пореста, но тя все пак е върху почва. Джонев отбеляза, че до момента в района никога не е имало свлачище. Тази пролет там само е бил отстранен камък, за който се е считало, че е опасен. Няколко години поред на водопадите са идвали учени от Института по география към БАН, правили са обследване на карстовите терени и не са изказвали съмнения за опасност. Красимир Джонев заяви още, че тъй като това е национален лесопарк не може да предприема почистване или обрушване на бигора без разрешение от РИОСВ. „Ако махнем тези бигорови образования, тогава няма да има какво да се види, а туризмът е основният поминък в региона“, каза кметът.

Кметът на Летница припомни, че общината е реализирала проект „Очарованието и вдъхновението на природата в община Летница“, по който районът на водопадите е бил облагороден, поставено било и нощно осветление. Самият проект за екопътеката е реализиран от Областна администрация преди години, която е кандидатства за финансиране пред МОСВ. „Реално този проект с тези мостчета, с тази локализация на пътеката е направена от държавата“, добави Джонев.