Проф. Кантарджиев: Усетите ли гърлобол - вземете мерки веднага, за да забавите развитието на вируса!

COVID-19
09.04.2020 | 09:07 ч.

Завършило е тестването на извадка от полицейски служители, за да се проследи разпространението на коронавирусната инфекция у нас. Това стана ясно на редовния брифинг на Националният оперативен щаб за борба с Covid-19.

Направени са 1016 теста на полицаи.

„Тези 1016 души можем да приемем за една добра представителна извадка по отношение на цялото население. Първо, защото те са в по-млада възраст - средната им възраст е 39 години и второ, защото са от група хора, които имат доста интензивни контакти и можем да очакваме, че те са се срещали по-често с вируса“, поясни главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

1007 от тях или 99% са с отрицателен резултат, двама души имат положителни данни за Igm антитела, което означава „прясна“ инфекция.

„Igm антителата се появяват от седмия до деветия ден от заболяването или от среща с вирус, защото заболяване може и да няма“ , обясни Ангел Кунчев.

Седем души  - 0,7 процента са положителни за и Igg -  6 мъже и една жена, което значи, че те са имали среща с вируса, вероятно без клиника или с много лека клиника и вече имат антитела.

Нито един няма положителен едновременно и на двата типа антитела и и един човек има симптоми, които наподобяват Covid-19, но при него резултатите са отрицателни.

„Изследването ни дава дава една картина на ситуацията в една от по-рисковите групи в София и въпрос на трактовка е тези 0,7 процента положителни какво значат. Това означава, че все още активна циркулация на вируса дори и в София не е налице.

Значи, че епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, има шанс да остане с много нисък интензитет на разпространение. И все още не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който едва ли не да не пази. Рано е за такова нещо, както е рано и за намаляване тежестта на мерките за физическа дистанция“, посочи Ангел Кунчев.

"От началото на епидемията в Китай сме казвали, че всяка вирусна инфекция,предавана по въздушно-капков път, която минава през стотици хиляди хора, вирусът претърпява едно развитие, което го адаптира към човешкия вид, както и преди месец сме казвали, това е вирус, който идва от животно и се адаптира към човешкия организъм, затова вирусът придобива някои свойства - по-лесно да се предава от човек на човек и второто е, че тежестта на клиничната проява, заболяването при хората става по-леко и хронично. Това е природният замисъл на самите вируси. Известни са някои мутации на циркулиращия сега вирус, той е станал по-вирулентен, по-опасен и това е пречената за по-голямата заболеваемост в Италия и Испания. Няма по-голяма смъртност, а повече хронично протичане.

По отношение на болния  - когато инфекцията започне като гърблобол, кашлица и хрема, трябва да се вземат всички мерки, за да се забави развитието на тази болест- да се вземат веднага мерки. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо за гърлото, всичко, което българската традиционна медицина предлага, вероятността да не се развие бързо инфекцията е много по-голяма, а голяма част от хората ще си останат със спомен за гърлобол и хрема. За разлика от грипа, който се развива за два часа, тази инфекция се развива за няколко дена, на четвъртия-петия ден се появява кашлица и температурата, затова мерки трябва да се вземат веднага", обясни проф. Кантарджиев.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати