Процедурата за избор на инвеститор на АЕЦ “Белене“ все още не е публикувана

Общество
19.05.2019 | 18:47 ч.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ “Белене“ все още не е публикувана в официалния вестник на Европейската комисия. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че поредното забавяне на процедурата е заради превода, информира БНР:

"Това, което мога да кажа със сигурност, е това, което и от ЕК сме получили като информация, че процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на държавите - членки на ЕС. Това, разбира се, отнема време. Очаквам може би до края на май или най-късно първите дни на юни да бъде публикувано. Тогава ще започне да тече и срокът за подаване на заявления, който е 90 дни. Няма как да се работи, преди да бъде даден официалният старт на процедурата."

Междувременно от Енергийното министерство информират, че България и Сърбия ще си сътрудничат в областта на ядрената енергетика. "Проектът АЕЦ "Белене" е от стратегическо значение за региона на Югоизточна Европа", е заявил енергийният министър Теменужка Петкова по време на XI международен форум "Атомекспо 2019", който се провежда в гр. Сочи, Русия. Освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Черна гора, поясни Петкова.

В рамките на визитата си в Русия енергийният министър е разговарял с министъра на иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия Ненад Попович. Двамата са се обединили около необходимостта да бъде стартирано сътрудничество между България и Сърбия в областта на ядрената енергетика. В тази връзка българската страна е запознала сръбските си колеги със следващите стъпки по процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене". Република Сърбия предвижда изграждане на център за ядрена наука, технологии и иновации, е информирал министър Попович. По време на срещата е станало ясно, че сръбската страна проявява интерес да се запознае в детайли с проекта за АЕЦ "Белене", който ще стимулира икономическото сътрудничество в региона.