Премиера: Обичам да снимам очите, да създавам нещо красиво, казва младият фотограф Евгени Гочев

Култура
02.04.2019 | 18:24 ч.

Евгени Гочев е млад фотограф, който се представя в Художествена галерия "Илия Бешков" със самостоятелна изложба под надслов "Пепел". Ученик в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков", наред с любовта си към музиката той открива и магията на фотографското изкуство. От малък той започва да изучава музика, по-късно се заражда страстта му към режисирането на фотографии, колажи и видеа. Има участия във фотоизложби и конкурси, но това е първата му самостоятелна експозиция. Абитуриентът Евгени Гочев има и награди от тези участия, а истинска оценка за качествата му дава италианската медия „Вог“, публикувайки негова творба в официалния си уебсайт.

Какво ни разказа за своите увлечения и страсти младият фотограф?

 

  • Евгени, ти завършваш средното си образование в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Изучавал си толкова години особеностите на музикалното изкуство, а сега се насочваш към фотографията. Няма ли в теб вътрешен конфликт какъв път да избереш за творческото си развитие?
  • Не. Музиката изгради в мен представа за света на изкуството и способност да се изразявам по по-извисен и различен начин. Всъщност тя ме закърми с истинското изкуство. Обучението в нашето училище ми беше изключително полезно, но желанието да се занимавам с фотография е много силно. Всичко открих сам. Купих си професионален фотоапарат „Канон“ и буквално се втурнах в тази посока. Образите ме привличат. Започнах да записвам всичките си хрумвания, идеи и след това започнах да снимам. Отначало нещата не се получаваха, не бяха такива, каквито исках, но самата идея, самото чувство, които влагах, бяха там. Поставих си за цел визуално да изградя нещо красиво, което да представя и мен.
  • Окуражаването как дойде?
  • Когато дадох първите си снимки за един конкурс в социалните мрежи, където се състезаваха любители фотографи. Избраха моята снимка и ми присъдиха първа награда. Това бе през 2016 г. Сюжетът накратко: аз, мой портрет, в един тунел, седнал с книга в ръка. Всички бързат за някъде, а аз си стоя и чета. Просто исках тази снимка да символизира безпокойството и забързаността в града и това, че хората често подминават истинските неща. Това бе мое хрумване... Продължих да записвам идеите си и да се изразявам по този начин. По-късно ме поканиха чрез социалните мрежи да участвам в благотворителна изложба в Нов български университет. Заинтересувах се от подобен род изяви. Така в търсене на интересни идеи и възможности попаднах на сайта на италианското издание „Вог“ и им предложих мои неща. Те избраха и публикуваха моя снимка в официалния уеб сайт. За мен бе радостно, че са харесали мои работи и са ги представили на една широка публика.
  • Как ще продължиш по-нататък?
  • Ще кандидатствам в Нов български университет в специалност фотография. Радвам се, че родителите ми ме подкрепят, въпреки че отначало не бяха много сигурни в избора ми. За мен е важно да се изградя и работя в модната фотография. Там има много пътеки. Стремя се да не отдавам толкова внимание и значение на комерсиалното начало, а да намеря вътрешния свят на тази материя.
  • А сюжетите?
  • Каквото ми дойде наум, спонтанно. Интересувам се и от графичен дизайн. Но моята лична програма е в най-скоро време да работя на практика с много повече ангажименти. Да снимам образи. Обичам да снимам през пролетта и лятото. Обичам да снимам красиви жени. Обичам да снимам очите на жените, много се вглеждам в тях.
  • Не мечтаеш ли да направиш един ден изложба в родното си село Подем?
  • Само когато стана име!

 

Димитър СТОЙКОВ

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати