Представиха възстановка на обичая Лазаруване

Общество
01.04.2015 | 11:55 ч.

Ученици от ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен представиха възстановка на народният обичай Лазарица. Публиката бе от професионални военнослужещи от Плевенския гарнизон, домакин на предпразничната среща бе Военният клуб в града.

 

Лазаруването заема особено място в народния календар и се изпълнява на християнския празник Лазаровден, който се празнува предпоследната събота преди Великден. Основни изпълнители в обичая са момичета. Подготовката им започва още през Великденските пости. Те се събират, учат и си припомнят лазарски песни и игри. Обикновено им помага по-възрастна жена, която вече е лазарувала и знае песните. В подготовката се включва и изработката на лазарското облекло и реквизита. Обличат се в празнични костюми, по-често невестински, които вземат от наскоро омъжилите се момичета. По време на подготовката се уговарят по групи къде ще ходят. От всяка група се избира едно момиче за водачка, наричана още - буенец, войвода, кръсница.

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Карам си към село и гледам един седи до пътя с някаква раница. Дига ми палец… аз се усмихнах… ей няма нищо по-яко от това, непознат да ти лайкне колата!

АРХИВ | изберете две дати