Пред огледалото: Монолог на знаковия плевенски творец Георги Ангелов по повод на 30-годишния юбилеен спектакъл „Парад на модата“

Общество
15.12.2019 | 14:08 ч.

Ще бъда честен. Усещам трепет и емоция винаги при срещата с неизвестното, непознатото, неочакваното. Този продукт, който вече 30 години създавам, е едно заразяващо предизвикателство за мен. Всеки път има нови участници, които провокират моето креативно мислене на режисьор и хореограф със своите колекции. Модата е необятна наука и изкуство. И голям бизнес естествено. Има голямо развитие в българската мода, която върви в правилната посока.

Ние сме много интересен народ. Ние сме новатори. Много красиви и талантливи. Това е, че не можем да работим в екип. Вълци единаци сме. Аз съм също вълк единак. Човек съм, който от А до Я върши всичко сам. Не че нямам доверие. Правил съм опити през годините. Но виждам, че хората не могат да влязат в крачка. А тези, с които работя, са свикнали с мен. Без мен те не предприемат нищо.

Красивото винаги е било на почит и ще остане!

Много от младите хора, с които съм се срещал, са вече в чужбина. Реализирали са се като дизайнери, като манекени. Бил съм зареждан през годините с много положителна енергия. Самият аз съм много положителен човек. Защото правя този спектакъл, за да доставям удоволствие на хората. Така съм възпитан. Че да се чувствам щастлив, когато правя хората щастливи. „Парад на модата“ е единственият моден форум в България, в който не се вземат пари от дизайнерите. Аз също не печеля от това. Но продължавам да го правя. Със същия хъс и ентусиазъм.

Всеки път е различно това, което ме предизвиква да творя. Юбилейният спектакъл живее отдавна в мен. Нещата като творчески провокации идват изведнъж и някак си се подреждат. Това лято бях непрекъснато в театъра. И слушах музика. Казвах си: “Слушам музика, но нищо не ми идва, мамка му. Как ще го направя този юбилеен спектакъл?“. Главата ми бе празна. В пълния смисъл на думата.

В края на лятото заминах на море. Отново слушах музика. Седейки на шезлонга на брега на морето, бях загледан в морската шир. Имах желанието да ми дойде нещо. Да ми разтърси творческия потенциал. И един ден покрай мен мина едно възрастно семейство. Двамата се държаха за ръка. Бяха много красиви хора. Жената целуваше мъжа. Мъжът й отвръщаше със същото. Наблюдавайки ги, в главата ми изникна идеята: „Жоро, юбилейният ти спектакъл ще се казва ЛЮБОВ“.

Да, изкуството е любов! И болка! Любовта е също болка!

Правя този спектакъл с много любов, но и с много болка. Дизайнерите също изработват моделите си с голяма любов. И те усещат болка, докато ги създават. Прозрях, че тези двама възрастни хора ме провокираха. А може би и жена ме провокира... Истината е, че спектакъла съм го посветил на една жена. И тя го знае.

Перфекционист съм. Обръщам внимание на всеки фин детайл. В изкуството няма как нещата да са джаста-праста. Не може да са миш-маш. Или ги правиш, или не ги правиш. Това прави впечатление на всички дизайнери, с които работя. Съчетавам в едно дрехата, пластиката, музиката, светлината... Дрехата има душа и е необходимо да оживее на сцената. Трябва да си новатор. За да бъдеш забелязан. Затова разчупвам всичко. Поради тази причина е голям интересът към този международен форум на модата, който е на европейско ниво.

Предстоящият 30-годишен юбилеен спектакъл е знаков. Знакови са участниците в него. Диана Дафова - духовният глас на България, ще пее. Чавдар Вълков - концертмайстор на Плевенската филхармония, ще участва. На сцената ще дефилират колекциите на дизайнери, които са участвали в ревюта в Париж, Милано и Кипър и са носители на голямата награда „Оскар“ и „Златната игла“ за мода: Станислав Нетров, Илона Шаламанова, Веселина Матео, Мариела Гемишева, Стоян Радичев, Светла Димитрова, Румяна Илиева, Диана Найденова, Димитър Кръстев, Теодора Кьосева, Таня Чавдарова, Катя Танева, Радосвета Трифонова, Анна Дамянова, Евелина Дойчинова, Емил Спасов, Наталия Иванова, Жанет Оджакова, Поля Лазарова.

Посланието ми към плевенчани е, че преди коледните празници за два часа ще влязат в едно чудо, в една необикновена красива модна приказка. И всеки един от тях ще види себе си в нея. Защото всичко е изпълнено с любов. Искам да благодаря на Георг Спартански - кмет на община Плевен, на Стефка Григорова от отдел „Култура“ в Общината, на Васил Василев - директор на ДКТ „Иван Радоев“, на Даниела Димитрова - изпълнителен директор на Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища“, на Катя Божикова - секретар на читалище „ЛИК“, на общинския съветник Цветелин Горанов, на всички спонсори, медии и дизайнери. Благодаря от сърце и на всички плевенчани, които са ме подкрепяли през годините, за да творя уникалния моден форум „Парад на модата“.

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът