Правителството отпусна 3.7 млн. лв. за неотложни мерки срещу разпространението на африканската чума

Общество
11.07.2019 | 17:29 ч.

Допълнителни разходи от 3.7 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) одобри правителството за провеждане на неотложни мерки по предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете в България, съобщи пресцентърът на МС.

С оглед на усложнената епизоотична обстановка на територията на цяла Европа и опасността за България, Земеделското министерство е изготвило и прилага план с неотложни мерки за предотвратяване разпространението на заболяването. Те включват засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор, редуциране на популацията от дивите свине и др., съобщиха още от правителствената пресслужба.

Във вторник Българската агенция за безопасност на храните съобщи, че са открити шест нови огнища на африканска чума по свинете в Плевенска област. Те са при прасета в лични стопанства в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала. Взетите проби са потвърдили наличието на опасната зараза. В тези села започна принудително умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине.

Със заповед на областния управител Мирослав Петров до всички общини в Плевенска област са изпратени мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете. Основната цел е информиране на населението за особеностите на вируса с оглед актуалната епизоотична обстановка в страната, съобщиха от областната управа.

В промишлените обекти за отглеждане на свине се завишават мерките за контрол на пропускателния режим, на дезинфекция и проверка на здравословното състояние на животните. При отглеждането на свине в домашни условия стопаните трябва да не позволяват излизането на животните извън дворовете, да следят за промени в здравословното им състояние и да съхраняват фуража в затворени помещения, за да не се допусне замърсяването му.

Важно е да се знае, че термичната обработка унищожава вируса. Ако при клане на животни за лична консумация стопаните забележат нетипично за свинете поведение или състояние, трябва незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да преустановят обработката на трупа. При извършването на лов на диви свине от всички отстреляни животни е задължително да се вземат проби, като до излизане на резултатите труповете да се съхраняват при хладилни условия. При намиране на трупове на умрели животни трябва да се уведоми общинският ветеринарен лекар или да се подаде сигнал в ОДБХ - Плевен.

Във всяко населено място ще бъде разлепена информация с име и телефон за връзка с ветеринарен лекар. ОД на МВР - Плевен, и ОДБХ - Плевен, ще извършват контрол на територията на Плевенска област за недопускане на нерегламентирано придвижване/транспортиране на свине.

Над 160 прасета са унищожени досега  в Плевенска област заради африканската чума по свинете. Заразата е засегнала основно общините Никопол и Гулянци. Локализирани са огнища на заболяването в 13 села -  Новачене, Жернов, Евлогиево, Муселиево, Въбел, Санадиново, Бацова махала, Трънчовица, Брест, Милковица, Долни Вит, Сомовит и Шияково. Повечето вече са обработени, до края на деня трябва да приключи обработката и на останалите. Това съобщи директорът на ОДБХ в Плевен д-р Иван Йорданов пред свиканата днес след обяд Областна епизоотична комисия.

„Заболяването се разпространява в региона с доста сериозни темпове. Целта е да спрем това разпространение и по възможност  то да бъде локализирано само на вече заразената територия. От днес на обяд имаме потвърден случай на заразено диво прасе в община Белене“, допълни д-р Йорданов.