Поставят паметник на Девета плевенска дивизия между улиците „Пирот“, „Стоян Заимов“ и „Дойран“

Общество
02.02.2015 | 13:24 ч.

В Плевен да бъде поставен паметник на Девета плевенска дивизия във връзка с отбелязването на 100-годишнината от началото и хода на Първата световна война, реши Общинският съвет на Плевен. Предложението бе гласувано на провелата се в края на миналата седмица редовна сесия.

Паметникът ще бъде разположен в зелената площ между ул. „Пирот“, ул. „Стоян Заимов“ и ул. „Дойран“, гласи решението на съветниците. Предложението за паметника бе инициирано от Регионалния исторически музей, Военноисторически музеи - Плевен, Държавна агенция архиви - Плевен, Изпълнителна агенция Военни клубове и военно-почивно дело - Плевен, Дружество Краезнание - Плевен.

Петиция за изграждане на паметник на Девета плевенска дивизия бе подета преди време в социалните мрежи. Създадена бе и Фейсбук група „Слава на 9-а пехотна Плевенска дивизия». Идеята на инициаторите й е във връзка със 100-годишнината от Първата световна война в периода 2015-2018 г. да се възроди и осъществи идеята на генерал Владимир Вазов за изграждане на мемориал на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Самата идея датира от далечната 1917 г. В българското участие във войната името на 9-а пехотна Плевенска дивизия се свързва с героичните сражения на Македонския фронт и отбраната при Дойран, която дава възможност на българската делегация в Солун да договори по-добри условия при сключването на примирието.

През годините въпросът за издигане на паметник в центъра на Плевен на българските войници и офицери от 9-а пехотна Плевенска дивизия бе поставян нееднократно.