Последно сбогом с алпиниста Иван Томов /Видео/

Общество
09.06.2019 | 13:32 ч.

Последно сбогом с алпиниста Иван Томов си взеха днес близките и приятелите му. Поклонението бе в църквата „Света Тройца” в родния му Русе. Десетки с цветя в ръце се стекоха пред храма. Сред дошлите бяха и руски и азербейджански алпинисти, които са били заедно с Иван Томов на експедиции, както и на последната под връх Лхотце. Исрафил Ашурлъ е бил на експедицията с Иван още през 2013 година, когато под връх Нанга Прабат бяха избити руски алпинисти. Днес той с тъга си припомни премеждията, които са имали той и колегата му Александър, заедно с  Иван Томов.

 

Разказа още, че преди изкачването на Лхотце българинът е бил в отлична форма и е имал нужната сила и мотивация да се справи. Ашурлъ ще запомни българският си колега като отличен алпинист и добър човек и приятел.  Със сълзи в очите само с добри  думи и много мъка говореха за нещо и близките на семейството.

 

 

Припомняме, че Иван Томов загина на слизане от връх Лхотце (8516 м) в Хималаите на 17 май. На 16 май той, а около два часа по-късно и партньорката му от Русия Анастасия Рунова изкачват четвъртия по височина връх на планетата без помощта на допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият, след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. 24-годишната Настя пък става най-младата рускиня, изкачила този осемхилядник.

 

На слизане обаче, Иван проявява симптоми на височинна болест и на 17 май почива в района на Лагер 4. Дни по-късно по молба на близките на Иван започна кампания за набиране на средства и така тленните останки бяха транспортирани от Катманду до Русе. Именитият български алпинист бе погребан в парк „Чародейка”.