Полицията със специализирана операция в община Левски

Крими
26.02.2020 | 09:52 ч.

На територията на РУ - Левски, е проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност, наркоразпространението и пътно-транспортния травматизъм. Действията са съгласувани и под надзора на Окръжна прокуратура – Плевен, информират от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Проверени са четири адреса и изградени два контролно-прокусквателни пункта. Задържани в поделения на МВР са пет лица. Проверени са 52 автомобила и 78 лица в тях, при което са съставени 11 акта за констатирани нарушения по смисъла на ЗДвП и са съставени 3 акта за констатирани нарушения по смисъла на ЗБЛД. Профилактирани са 22 лица от криминалния контингент. От установените данни за извършени престъпления са образувани две досъдебни производства и едно бързо производство.
В хода на акцията е претърсен частен дом, обитаван от 32-годишен. В кухнята е намерен полиетиленов плик с топче със суха зелена тревиста маса. При полеви наркотест веществото е реагирало на марихуана. Предстоят експертизи. 32-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор в РП - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
Около 16,00 ч. в град Левски на улица „Цар Симеон“ е спрян за проверка лек автомобил  „Рено Сценик“, управляван от 20-годишна от село Аспарухово. При последвалия личен обиск водачката тя доброволно е предала кибритена кутия с бяло прахообразно вещество. По нейни данни веществото е метаамфетамин. Предстои назначаване на физико – химическа експертиза. 20-годишната е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по общия ред за извършено престъпление по чл. 354 „а“, ал.3 от НК (притежание на наркотици и управление на МПС след употреба на наркотични вещества – метаамфетамин).
В хода на специализираната операция е образувано и бързо производство за извършено престъпление по чл. 343 „б“, ал.1 от НК. Установен е водач зад волана на автомобил „Мерцедес“ след употреба на алкохол над 1,2 промила. Издаден му е талон за медицинско изследване. Съставени са и актове по Закона движение по пътищата - един за управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация от 1,14 промила и един акт за управление на МПС от неправоспособен водач.