Политическите сили в Плевен се обвиниха взаимно за неприетия бюджет

Общество
16.02.2020 | 17:25 ч.

След изненадващото и немотивирано отхвърляне на проекта за годишен бюджет на Община Плевен политическите сили в областния град започнаха да се обвиняват взаимно. На извънредната сесия миналия четвъртък след четиричасов дебат „за“ предложения от общинската администрация Бюджет 2020 гласуваха 13 общински съветници. Останалите 26 техни колеги, които участваха в заседанието на местния парламент, гласуваха „въздържал се“. Така се стигна до куриозната ситуация проектобюджетът да бъде отхвърлен без нито един глас „против“. А последиците от този акт може да се окажат доста неприятни за плевенчани – до приемането на годишния бюджет, когато и да е то, общинската управа ще може да разполага месечно с една дванайсета от миналогодишния бюджет и ще може да ги харчи само за най-необходимите дейности.

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет обяви на пресконференция, че не е подкрепила предложения бюджет, защото той не бил направен правилно като приходи и разходи. В него липсвала прозрачност – не било ясно защо едно предложение било по-приоритетно от друго. Групата от ГЕРБ не била съгласна с това как се прави Инвестиционната програма на Общината и Културния календар – как се преценява кои обекти да бъдат включени за ремонт и кои културни събития да получат подкрепа от Общината. Общинските съветници от ГЕРБ гласували с „въздържал се“, защото не били против бюджета, но не са доволни от начина, по който той е структуриран.

Според партия АБВ начинът, по който е преминала извънредната сесия на местния парламент, показва, че има изградена коалиция от групите на ГЕРБ, БСП и ВМРО срещу предложения от кмета Георг Спартански проект за бюджет.

„Не мога да разбера колегите от другите групи общински съветници, които не подкрепиха бюджета на Община Плевен за 2020 г. В комисиите, които се проведоха преди това, нямаше конструктивно предложение защо не са съгласни с предложението за Бюджет 2020. От 10 комисии 8 бяха против. В залата се чуха доста предложения за промени. Най-интересното е, че за много от тях се гласува „за”, а на финала същите хора гласуваха „въздържал се“. А какъв ще бъде резултатът от неприемането на бюджет? Това възпира работата на спортни клубове, културни и други общински институти и в крайна сметка ще пострадат гражданите на Плевен”, коментира областният лидер на АБВ Цветан Антов.

Коментар на ситуацията направи и групата „Демократична България“ в местния парламент. „За мен е странно това решение, с което Общинският съвет отхвърли проектобюджета за тази година. По време на дебатите нямаше прекалено силен натиск, нямаше искания за корекция на бюджета в една или друга посока. В крайна сметка, ако не си съгласен с нещо, се обосноваваш защо и предлагаш как да се промени. Да вземем някакво решение и да вървим напред, никой не е безгрешен. Когато не се приеме един бюджет, бедата не е за кмета, а по-скоро за града“, каза общинският съветник от тази група Христо Таслаков.

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Не знам за КОВИД-19, но ако вземат да ни правят психотестове,

доста хора ще изгърмят

 

АРХИВ | изберете две дати