Подсъдими иманяри се признаха за виновни и получиха условни присъди

Крими
16.02.2020 | 18:54 ч.

По обвинение на Окръжна прокуратура - Плевен, двама мъже, търсили културни ценности в археологически резерват, са осъдени само пет седмици след извършване на деянието. Постигнатото споразумение е одобрено от съда, съобщиха от държавното обвинение.

Н. Н. и П. Ф. се признаха за виновни за това, че на 02.01.2020 г., в землището на с. Гиген, на територията на недвижима културна ценност античен град Улпия Ескус, обявен за археологически резерват, в съучастие, без съответно разрешение търсили археологически обекти, като при извършване на деянието използвали технически средства – метал детектор, лопати и лек автомобил „Фолксваген Джета“.

На двамата извършители са наложени наказания лишаване от свобода – за Н. Н. шест месеца и за П.Ф – седем месеца, изтърпяването на което е отложено с три години изпитателен срок.

Веществените доказателства, предмет на престъплението - лек автомобил „Фолксваген Джета“, лопати, металотърсачи, 15 метални елемента, два бронзови метални елемента и керамично парче с кръгла форма, се отнемат в полза на държавата.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.